Norvegia este afectată luni de inundaţii de proporţii în urma precipitaţiilor abundente din ultimele zile şi de o creştere bruscă a temperaturilor generând un fenomen de dezgheţ şi de topire a zăpezilor, care a determinat evacuarea a aproximativ o sută de persoane din centrul şi vestul ţării, relatează AFP.

Potrivit poliţiei, 16 persoane au fost evacuate cu elicopterul în cursul dimineţii din Skjak, o comună invadată de ape. Se ridică astfel la 94 numărul persoanelor evacuate din această localitate situată la 250 km nord-vest de Oslo.

Mass media locale au difuzat imagini impresionante ale oraşelor inundate de apele râurilor ieşite din matcă, străzi inundate, maşini şi case cuprinse de ape.

Nu a fost raportată până acum nicio victimă.

Centrul şi vestul ţării s-au confruntat în ultimele zile cu precipitaţii abundente şi cu o creştere subită a temperaturilor, care a provocat dezgheţarea zăpezilor. O temperatură record de 25,1 grade Celsius s-a înregistrat duminică, potrivit Institutului meteo norvegian.

Totuşi după ce a fost decretat codul roşu – cel mai ridicat – în unele zone, Direcţia norvegiană a resurselor hidraulice (NVE) l-a coborât o treaptă, la nivelul portocaliu.

„Se aşteaptă puţine temperaturi în următoarele zile iar temperaturile vor scădea, revenind la normal”, a informat luni instituţia.

AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments