De o săptămână avem mişcări de stradă anti-sistem. Oamenii sunt nemulţumiţi dar până în prezent nu există niciun program coerent al protestarilor. Care sunt obiectivele principale ale mişcării şi ce trebuie ea să schimbe ne explică Kai Brand Jacobsen, fondatorul PATRIR.

[notice]Un tip facuse un comentariu la articol…  „Expertule norvegian, nu vrei tu sa ni-l trimiti pe Breivik? Ii aratam noi unde sa actioneze: 1. Palatul Cotroceni 2. Palatul Victoria 3. Cartierul Ferentari. Multumim anticipat!” 😀 😀 :D[/notice]

FP România: Ce credeţi că poate realiza o astfel de mişcare? Crezi că această mişcare va fi doar un debuşeu de scurtă durată, va conduce la alegeri anticipate sau, mai mult, va reseta întregul establishment politic românesc?

Kai Brand Jacobsen: Cred că unul din cele mai importante obiective ale mişcării este să revendice spaţiul public. Să îi convingă pe oameni că asta este ţara lor, viitorul lor şi că nu au doar drepturi ci şi responsabilitatea de a fi activi în a influenţa ce se întâmplă în ţară. Un alt obiectiv central ar trebui să fie promovarea dialogului democratic – informarea, educarea şi creşterea nivelului de cunoaştere a oamenilor despre ce se întâmplă, despre viitorul lor şi despre implicaţiile pe care legile şi politicile le au asupra lor. România şi multe alte ţări din lume trebuie să-şi construiască un spaţiu civic şi politic democratic: în care puterea este deţinută de oameni şi sistemul politic şi economic răspunde în faţa lor. Sper că această mişcare va fi mult mai mult decât o dezlănţuire de frustrare sinceră. Sper că va încuraja jurnaliştii să trateze cu onestitate şi integritate ştirile şi să joace un rol mai important pentru ţară. Sper că va încuraja profesorii universitari să îşi înveţe studenţii să gândească critic, inteligent şi constructiv, să transforme universităţile în spaţii ale dialogului democratic şi a implicării civice. Sper că va încuraja organizaţiile societăţii civile, artişti, scriitori, poeţi, intelectuali şi alţii să-şi folosească talentele pentru a mobiliza, inspira şi încuraja oamenii din ţară să discute ce se întâmplă. Sper că ne va încuraja să cerem şi să oferim mai mult respect reciproc. Şi sper ca mişcarea să identifice cereri care se adresează nevoilor şi problemelor populaţiei – ce afectează negativ viaţa de azi a românilor. Dar mişcarea de „democratizare” a României nu este una care să dureze zile sau săptămâni. Ca în Egipt şi în ’89, liderii vin şi pleacă. Este nevoie de o transformare politică, economică, socială şi culturală în România. Redescoperirea demnităţii şi solidarităţii între oameni. Ce se întâmplă acum pe străzile României şi în inimile şi minţile românilor din toată ţara este un puternic pas în acea direcţie.

Fragment dintr-un interviu FP România care va apărea în Dilema Veche de joi – 26 ianuarie.

Kai Brand Jacobsen este fondatorul Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR).

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments