Asociaţia Concordia Oslo, Norvegia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş din Sighetu Marmației, România, au implementat, în perioada 9 – 14 Aprilie 2017, proiectul de cooperare în domeniul cultural intitulat “Seminar Interethnic Relations – a priority of the moment”.

Principalele activități au avut loc în județul Maramureș și au inclus:

  • Sesiuni de lucru și schimburi de bune practici între Asociația Concordia Oslo și partenerul Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş, precum și alte organizații din România care activează în domeniul cultural și domenii conexe, dintre care amintim: Forumul German Vișeul de SusDirecția de Sport și Tineret MaramureșAsociația Culturală Unirea, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, Palatul Copiilor Baia Mare. Au fost discutate posibilitățile viitoare de colaborare și oportunitățile lor de finanțare prin programe naționale, europene sau ale Spațiului Economic European.
  • Seminarul “Relațiile Interetnice – o prioritate a momentului”, care a pus în evidență situația patrimoniului cultural material și imaterial din România, inclusiv cea a minorităților etnice precum cea maghiară, săsească, evreiască și ucrainiană.

Partenerii norvegieni au avut astfel posibilitatea de a intra în contact cu valorile culturale din Maramureș și de a descoperi potențialul cultural al acestei zone. În plus, aceștia au prezentat exemple de bune practici în domeniul promovării și revitalizării patrimoniului cultural din Norvegia.

Ca urmare a implementarii acțiunii de parteneriat au fost obținute rezultate importante, cum ar fi:

  • 8 acorduri de parteneriat semnate și 9 contacte inițiate cu organizaţii din România, active în domeniul cultural;
  • 26 persoane implicate în activitățile derulate;
  • noi idei de proiecte ce urmează a fi dezvoltate în comun în următoarea perioadă.

Acțiunea a fost finanţată prin Granturile SEE în cadrul Programului PA16/RO12 – Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Fondul pentru relații bilaterale, Măsura B: Crearea/menținerea unor relații de cooperare și schimb de experiență. 

Constantin Zavate – Președinte Asociația Concordia Oslo

Comentati folosind contul Facebook

comments