Sărbătorirea Zilei Naţionale a României în Regatul Norvegiei
Pentru sărbătorirea Zilei Naţionale în Regatul Norvegiei, Ambasada României la Oslo a organizat o serie de acţiuni, astfel:
La 20 noiembrie 2012, Ambasadorul României, Daniel Ioniţă, a susţinut un discurs la evenimentul de lansare a cărţii ROMÂNIA a jurnalistei Svanhild Naterstad, prima apariţie editorială de acest gen în Norvegia de mai bine de 30 de ani.
La 30 noiembrie 2012, Ambasada României în Regatul Norvegiei a organizat două Recepţii la sediul misiunii sale. La prima recepţie au participat oficiali şi experţi norvegieni, reprezentanţi ai unor ONG-uri din Norvegia, precum şi membrii corpului diplomatic acreditat la Oslo, iar la a doua recepţie au fost prezenţi membri ai comunităţii româneşti din Norvegia.
În cadrul recepţiei pentru comunitatea românească a fost organizat un minirecital susţinut de către soprana Gabriela Pepelea acompaniată la pian de către doamna Simida-Beatrice Gherghe. Concertul a fost deschis cu intonarea imnului naţional al României şi a fost urmat de o serie de lieduri şi colinde din repertoriul muzical românesc (Ştii tu mândro de Gheorghe Dima, Doina Stăncuţei de Tiberiu Brediceanu, O ce veste minunata de Dumitru Chiriac, Colind uitat de V. Moldovanu).
În discursul rostit cu această ocazie, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei a subliniat faptul că “Ziua Marii Unirii reprezintă un prilej de bucurii şi de reflecţie la semnificaţia acestui mare gest din istoria noastră comună” şi a îndemnat comunitatea românească să fie unită arătând că “forţa solidaritaţii şi unităţii naţionale poate genera energii creatoare remarcabile, de natură să ducă la îndeplinirea dezideratelor naţionale”. De asemenea, Ambasadorul României a subliniat eforturile făcute, în ultimul an, de către Ambasadă în vederea extinderii şi consolidării relaţiilor bilaterale româno-norvegiene, atât din punct de vedere politico-diplomatic (semnarea Acordurilor privind mecanismele financiare SEE şi granturile norvegiene în valoare de 306 milioane euro pentru următorii 4 ani, ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă din Norvegia, vizite la Oslo a unei delegaţii parlamentare române şi a ministrului român pentru mediul de afaceri), economic (organizarea a 11 misiuni economice româneşti în Norvegia, semnarea unui contract de colaborare cu şantierele navale de la Mangalia), cât şi spiritual şi cultural (continuarea eforturilor de construire sau preluare a unei Biserici Ortodoxe Românești în Norvegia, sprijinirea organizării, la Oslo şi la Bergen, a unor spectacole de teatru românesc, lansarea unei cărţi despre România).
De asemenea, Ambasadorul român a anunţat că, în contextul aniversarii a „150 de ani de diplomaţie românească”, Ministerul Afacerilor Externe al României a decis să recompenseze unele personalităţi din străinătate, prin acordarea de diplome „pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţiile internaţionale”.
Diplomele respective au fost acordate cu prilejul Zilei Naţionale a României, la 1 Decembrie 2012, următoarelor personalităţi din Norvegia: doamnei Călina Pandele Yttredal, artist plastic valoros de origine română, domnului Iulian Bulai, student eminent la Academia de Arte, domnului profesor Arne Halvorsen, lingvist şi autor de cărţi şi dicţionare româno-norvegiene, doamnei Svanhild Naterstad, jurnalist şi autor de carte despre România, domnului Steinar Hagen, responsabilul din MAE norvegian de granturile norvegiene şi mecanismele financiare SEE, precum şi ES Ole Christian Kvarme, Episcopul de Oslo, pentru solidaritatea şi căldura umană manifestată în mod constant faţă de cetăţenii români aflaţi în dificultate.
În finalul discursului, Ambasadorul României a subliniat faptul că la 9 decembrie 2012, cu ocazia alegerilor parlamentare, în Norvegia se vor organiza, pentru prima dată, două secţii de votare, la Oslo şi la Bergen. Totodată, a adresat rugămintea cetăţenilor români să se informeze corect asupra condiţiilor de votare disponibile pe site-ul misiunii şi i-a îndemnat pe aceştia să se prezinte la urne.
Gabriela Pepelea este absolventă a Universităţii de Muzică Bucureşti, secţia canto, la clasa prof. Eleonora Enăchescu. Este deţinătoarea a numeroase premii naționale și internaționale. Bogata sa activitate artistică cuprinde numeroase recitaluri de lieduri din creația națională și internațională (lucrări din creațiile compozitorilor G. Enescu, Gh. Dima, N. Bretan, W.A. Mozart, R. Schumann, Fr. Schubert, H. Wolf, Cl. Debussy) şi concerte vocal-simfonice (G.F. Händel – Oratoriu Messias,
A. Vivaldi – Gloria, J.S. Bach – Magnificat, J. Haydn – Missa In tempore belli, W.A. Mozart – Missa Încoronării, J. Brahms – Requiemul german, F. M. Bartholdy – Elias) susţinute în ţară, precum şi în Europa (Franța, Germania, Austria, Cehia, Spania, Ungaria, Irlanda). A realizat numeroase înregistrări audio și video, transmisiuni în direct la posturi de Radio/TV din România, Spania.
În prezent este lector universitar, specializarea interpretare muzicală – canto clasic şi lied-oratoriu la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Filiala Piatra Neamţ. Este doctor în stilistica interpretării muzicale.
Simida Beatrice Gherghe a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, secția pedagogie muzicală, pian secundar. Activitatea ei s-a desfășurat pe plan pedagogic și artistic. A fost profesor de pian la liceele de artă din Botoșani și Bacău. Ca și corepetitor a colaborat cu soliști vocali și instrumentali. Este fondatoarea și dirijoarea a două coruri de copii: Cantassimo și Celeste Harmony alături de care a câștigat numeroase premii la concursurile naționale. A realizat înregistrări audio și video și transmisiuni în direct la diferite posturi TV.
Lasă un răspuns