carte_romania_2012„Romania” este o carte despre tara noastra scrisa in limba norvegiana si a fost lansata la Casa Literaturii din Oslo pe data de 20 noiembrie 2012. Autoarea – Svanhild Naterstad este  jurnalist la Adresaavisen (ziar din Trondheim) si a obtinut un master in literatura romana la Universitatea din Oslo.

Cartea ofera o introspectie a tarii noastre prin prisma mai multe aspecte precum: politica, societate, cultura, oameni, natura si istorie.

Svanhild a calatorit in Romania impreuna cu Mikaela Berg – jurnalist la Dagens Næringsliv (aceasta in calitate de fotograf) si au cules imagini, experiente, povesti de viata, peisaje, bucati de suburbii ale marilor orase, franturi din sate uitate de lume – toate acestea intregind imaginea Romaniei cu aspecte mai mult sau mai putin pozitive.

Aceasta carte ofera posibilitatea celor dornici de a cunoaste, intelege si explica situatia Romaniei de astazi – cu framantari social-economice, provocari sau optiuni politice. De asemenea raspunde la intrebari ale norvegienilor interesati de tara noastra pentru studii, vacanta sau din simpla curiozitate, acum ca tot au prieteni, vecini sau colegi de scoala ori de lucru romani.

Multi norvegieni au cunostinte „standard” despre tara lui Nadia Comaneci (multe fete au facut gimnastica datorita ei), la care se adauga Hagi, Ceausescu (despre care circula glume de cand acesta a vizitat Norvegia in anul ’80) si multi au vazut finalul lui in ’89 la TV in direct. Bineinteles ca nu lipseste Dracula si situatia rromilor din tara fjordurilor..

 

Comentati folosind contul Facebook

comments