Cei 86 de copii închiși din Moldova vor fi mutați într-un penitenciar din Dubăsari

40% din personalul penitenciarului va fi acoperit de psihologi, restul fiind gardieni echipați în uniforme civile. Proiectul în valoare de peste 2 milioane de euro este susținut de mai multe organizații din Norvegia și România.

Cei 86 de minori care își ispășesc condamnările în penitenciarele din țara noastră vor avea, de anul viitor, condiții de detenție similare cu cele din Norvegia.

De la finele acestui an, toți băieții cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani aflați după gratii urmează să fie mutați în penitenciarul 10 de la Goieni, Dubăsari, unde vor beneficia de un regim de corecție mai ușor, adaptat astfel încât ei să poată fi mai ușor reintegrați în societate.

Conform proiectului aflat acum în curs de implementare, 40% din personalul penitenciarului va fi acoperit cu psihologi, restul fiind gardieni echipați în uniforme civile.

Totodată, copiii vor sta câte doi în celule și vor avea acces la resurse didactice. Pentru prima dată în Republica Moldova, penitenciarul va fi condus de o femeie.

Pentru acest demers au fost alocați peste 2,013 milioane de euro, sumă finanțată în proporție de 10% din Bugetul de Stat, iar restul de către partenerii externi.

Proiectul este implementat până în decembrie 2013 cu ajutorul Misiunii Norvegiene pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM), Academia Norvegiană de Instruire a Personalului Serviciilor Corecționale (KRUS), Penitenciarul din Oslo, Administrația Națională a Penitenciarelor din România, Ministerul Educaţiei și Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale si Familiei din țara noastră.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments