Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila.

Aproape o treime dintre masinile noi vandute in Norvegia in acest an sunt electrice, iar specialistii se asteapta ca procentul sa creasca la 40% in 2018, potrivit The Guardian.

Pentru a dezvolta acest sector, autoritatile din Norvegia au creat mai multe facilitati pentru potentialii clienti. Intr-o tara care are unele dintre cele mai mari taxe din Europa, norvegienii ce si-au cumparat masini electrice au primit mai multe facilitati.

Astfel, pentru masinile electrice nu se platesc taxe de import si TVA, taxele de drum au preturi mai mici, iar de anul urmator vor disparea complet. In plus, proprietarii masinilor electrice nu vor mai plati roviniete, taxe de feribot, pot parca pe gratis si pot calatori pe liniile speciale dedicate autobuzelor.

In aceste conditii, nu e de mirare ca pe strazile din Norvegia a devenit ceva obisnuit sa vezi masini precum BMW i3, Nissan Leaf sau, in cazuri mai fericite, cele din gama Tesla. Iar zumzetul scos de motoarele electrice a devenit ceva normal penetru norvegieni.

Dezvoltarea acestui sector nu i-a scapat insa pe norvegieni de controverse. Asta deoarece, de anul urmator, guvernantii norvegieni au hotarat totusi ca reducerile de taxe de import sa se aplice doar pentru masinile mai ieftine. O decizie care vizeaza direct modelele Tesla, foarte populare in aceasta tara.

„Oamenii care au bani sa-si cumpere masini foarte scumpe si puternice isi pot permite sa plateasca si taxele de import”, a spus Jorgen Naesje, ministrul de finante din Norvegia.

Chiar si asa, Norvegia este lider mondial la inmatricularea masinilor electrice noi in 2017, cu paroximativ 30 de procente. Pe locul doi se afla Hong Kong (21%), Islanda (8%), Suedia (4%), Ucraina (3%) si Belgia (3%).

Sursa: Business24

Comentati folosind contul Facebook

comments