Norvegia a anunţat vineri că suspendă noile licenţe pentru exporturile de arme către Arabia Saudită, în urma recentelor evoluţii din regatul din Golf şi a situaţiei din Yemen, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe norvegian a refuzat să precizeze dacă decizia este motivată în parte de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, pe 2 octombrie.

„Am decis că în actuala situaţie nu vom acorda noi licenţe pentru exporturile de material de apărare sau de alte produse pentru scopuri militare către Arabia Saudită”, a afirmat şefa diplomaţiei norvegiene Ine Eriksen Soreide într-o declaraţie.

În luna octombrie, Germania a anunţat că va suspenda exporturile de arme către Arabia Saudită până când autorităţile de la Riad vor oferi explicaţii despre uciderea lui Jamal Khashoggi.

Anunţul de vineri al autorităţilor de la Oslo survine la o săptămână după convocarea ambasadorului saudit la Ministerul de Externe norvegian pentru a i se prezenta o notă de protest din partea Norvegiei în urma asasinării lui Khashoggi.

Arabia Saudită conduce o coaliţie panarabă contra luptătorilor houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran, într-un conflict care a dus o mare parte din populaţia yemenită în pragul foametei.

Jamal Khashoggi (59 de ani), un editorialist ce colabora cu cotidianul american The Washington Post, a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul general al ţării sale din Istanbul. În zilele care au urmat dispariţiei lui Khashoggi, ziare turceşti au relatat că anchetatorii turci au intrat în posesia unor înregistrări video şi audio ce arată că jurnalistul a fost torturat, ucis şi apoi corpul său a fost dezmembrat.

ECONOMICA.net

Comentati folosind contul Facebook

comments