http://www.spacecentre.no/filestore/AISSAtflyr-394.jpg?size=400x800Centrul Spațial Norvegian a anunțat organizarea unei licitații privind construcția platformei noului satelit NORSAT-1, informează norwaypost.no.

Satelitul care urmează a fi lansat va avea trei obiective principale: va monitoriza traficul naval, va oferi cercetătorilor norvegieni informații legate de fenomenele meteo spațiale, și nu în ultimul rând, îi va ajuta pe oamenii de știință să facă noi descoperiri în ceea ce privește problema radiațiilor solare.

La fel ca predecesorul său, satelitul AISSat-1 lansat în iulie 2010, NORSAT-1 va fi echipat cu un dispozitiv AIS de detectare a navelor maritime, de această dată, unul mult mai performant.

Cu ajutorul noului detector vor putea fi localizate și urmărite vapoarele din apele teritoriale ale Norvegiei dar și din cele internaționale. Acest lucru se datoreză Sistemului de Identificare Automată (AIS – Automatic Identification System), sistem cu care trebuie să fie dotate toate navele cu o greutate mai mare de 300 de tone.

Specialiștii estimează că, spre deosebire de satelitul lansat în 2010, NORSAT-1 va avea dimensiuni semnificativ mai mari. Acest lucru se datorează atât numărului, cât și volumului mare de instrumente de măsurare și echipamente cu care va fi încărcat.

Cu aceste instrumente cercetătorii vor putea măsura iradiația solară totală (TSI – Total Solar Irradiation) și plasma de electroni solară, pentru cea din urmă folosinduse un dispozitiv Langmuir.

Pentru realizarea echipamentelor au colaborat cercetători și oameni de știință din Norvegia dar și de pe plan internațional, selecția și coordonarea aparținând Centrului Spațial Norvegian.

Articol preluat de pe http://www.stiriexterne.com/

Comentati folosind contul Facebook

comments