Am aflat la sfarsitul saptamanii trecute ca fondul suveran al Norvegiei a lichidat integral detinerile de bonduri guvernamentale irlandeze si portugheze si a redus considerabil detinerile de bonduri guvernamentale italiene si spaniole. Este vorba de un fond suveran cu o capitalizare de aproape $600 miliarde, in portofoliul caruia se afla 2% din toate actiunile europene.

Anuntul nu este chiar o surpriza, ministerul norvegian de finante indicase in urma cu cateva saptamani ca fondul suveran va reduce expunerea pe bonduri europene de la 60% la 40%, iar expunerea pe actiuni europene de la 50% la 40%. La sfarsitul anului trecut, detinerile de bonduri guvernamentale irlandeze si portugheze valorau 3.8 miliarde NOK, respectiv 743 milioane NOK. Detinerile de bonduri guvernamentale italiene au fost reduse de la 8 miliarde EUR (mijlocul 2011) la 3.5 miliarde EUR (sfarsitul lunii martie 2012).

Cifrele nu sunt teribil de mari pentru pietele bondurilor guvernamentale vizate, dar decizia de ajustare a portofoliului luata de fondul suveran norvegian, provocata aparent de restructurarea datoriei publice a Greciei, este indicativa pentru sentimentul investitorilor straini. Odata ce tot mai multe cifre oficiale devin disponibile, este din ce in ce mai clar ca LTRO1/2 au fost o excelenta oportunitate pentru ca investitorii straini sa-si reduca detinerile de bonduri guvernamentale ale statelor membre ale zonei euro. In loc sa distribuie riscurile suverane din zona euro la nivel global, LTRO1/2 nu au facut decat sa mute aceste riscuri din bilanturile suverane ale blocului si cele ale investitorilor globali in bilanturile bancilor din zona euro

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments