Ministrul norvegian al justiţiei, Sylvi Listhaug, care făcea obiectul unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie în urma unei postări controversate pe Facebook, a anunţat marţi că va demisiona, ceea ce foarte probabil va evita căderea guvernului minoritar de centru-dreapta de la Oslo, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Listhaug a făcut acest anunţ prin intermediul unei postări pe Facebook. Ea a menţionat că nu ”poate permite” ca Partidul Progresului, din care face parte, să-şi piardă influenţa.

În urmă cu zece zile, politiciana în vârstă de 40 ani, membră a Partidului Progresului (FrP), a torpilat consensul politic tradiţional din Norvegia atunci când a acuzat Partidul Laburist – în prezent în opoziţie şi care se afla la guvernare în iulie 2011 când extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane – că a plasat drepturile teroriştilor mai presus de securitatea naţională.

La 9 martie, Listhaug a acuzat Partidul Laburist, pe Facebook, că această formaţiune consideră că ”drepturile teroriştilor sunt mai importante decât securitatea naţiunii”, acuzaţie lansată după ce a fost respinsă o măsură a ministrului justiţiei ce viza posibilitatea deposedării de cetăţenia norvegiană a jihadiştilor, fără a recurge la un judecător.

Postarea, care a provocat emoţie în rândul supravieţuitorilor masacrului din insula Utoya din 2011 şi a pus-o în încurcătură pe şefa guvernului Norvegiei, Erna Solberg, a fost retrasă miercurea trecută de pe Facebook.

Solberg declarase că intenţionează să ofere guvernului posibilitatea de a demisiona mai degrabă decât să accepte un vot împotriva lui Listhaug.

Mai mult: AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments