http://images.wikia.com/internationalbusiness/images/b/b5/Norwegian_krone.jpgNorvegia doreşte să-şi protejeze fondul suveran, în valoare de 600 miliarde de dolari, de riscul european şi să se concentreze mai mult pe investiţiile în ţările emergente, a anunţat vineri Yngve Slyngstad, directorul fondului suveran norvegian, în cadrul raportului său trimestrial, scrie publicaţia franceză „La Tribune”.

Astfel, Norvegia va urmări să-şi reducă expunerea pe riscul european. Fondul Petrolier Norvegian este unul dintre cele mai importante din lume, deţinând 600 miliarde de dolari proveniţi din redevenţe petroliere, ceea ce face ca fiecărui locuitor al Norvegiei să-i revină circa 120.000 de dolari.

Neîncredere în zona euro

Norvegia doreşte să se protejeze în principal de riscul suveran din zona euro. Încercând să găsească un echilibru perfect în gestionarea riscurilor, fondul norvegian de pensii s-a debarasat deja de obligaţiunile portugheze şi irlandeze. Şi acesta nu este expus la riscurile suverane italiene şi spaniole decât cu aproximativ 6 miliarde dolari. Însă neîncrederea a urcat foarte mult şi, în continuare, micul stat scandinav care a refuzat aderarea la Uniunea Europeană doreşte să se protejeze de orice risc care ar putea veni dinspre Franţa sau Marea Britanie. Astfel, Yngve Slyngstad a anunţat că va continua reducerea expunerii la riscurile suverane francez şi britanic.

Anunţurile Băncii Centrale Europene (BCE), care s-a arătat pregătită să intervină pentru a rezolva problemele cu care se confruntă ţările din zona euro, nu au fost suficiente pentru a da noi asigurări investitorilor norvegieni. În acest sens, Yngve Slyngstad şi-a manifestat doar speranţa că „Europa va lua deciziile corecte”. El a încercat să se arate încrezător, dând asigurări că Norvegia îşi va păstra interesul pentru obligaţiunile suverane ale ţărilor eurpene. Însă, petrodolarii norvegieni părăsesc zona euro.

Statele emergente, marii câştigători

Marii câştigători sunt ţările în curs de dezvoltare, în care fondul guvernamental norvegian este încă expus într-o mică măsură sau chiar deloc. „O parte mai mare din fondurile noastre va fi investită aici”, a declarat Yngve Slyngstad. Brazilia şi India ar trebui să fie cei mai mari beneficiari. În ceea ce priveşte China, Yngve Slyngstad critică plafoanele stabilite de autorităţile de la Beijing pentru deţinerea datoriei chineze de către străini. „Ne vom majora investiţiile în valori mobiliare chineze imediat după ce plafonul va fi ridicat”, a mai afirmat managerul fondului.

În mod curios, Norvegia pare să aibă totuşi încredere în Statele Unite, cu toate că acestea se confruntă cu un grad foarte mare de îndatorare, dar şi în Japonia, a cărei economie prezintă semne îngrijorătoare de slăbire. Chiar şi Germania, cu dobânzile sale negative la obligaţiunile de stat la doi ani au obţinut binecuvântarea Norvegiei.

Articol preluat de pe Evz.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments