красная рыба лосось семга форель морепродуктыPotrivit Serviciului Sanitar al Federaţiei Ruse (Rosselhoznadzor), de pe data de 3 mai se introduc restricţii temporare cu privire la livrările în Rusia de peşte de la compania norvegiană Tobo Fisk AS din cauza descoperirii într-un lot refrigerat de ficat de cod a unor substanţe nocive şi interzise.

În afară de asta, în viitorul apropiat Rusia poate anula unilateral Memorandumul cu Norvegia privind securitatea aprovizionării cu produse din peşte, a declarat şeful Serviciului Sanitar al Federaţiei Ruse, Serghei Dankvert.

Potrivit lui, dacă într-o săptămână partea norvegiană nu va prezenta modalităţi concrete de ieşire din această situaţie, atunci poate fi vorba de interzicerea totală a importului de peşte refrigerat norvegian în Rusia şi trecerea la livrările de peşte congelat.

Într-un interviu acordat Vocii Rusiei, directorul filialei din Moscova a Comitetului norvegian pentru problemele exportului de peşte, Jan Eirik Johnsen, a comentat această declaraţie.

„Comitetul norvegian pentru problemele exportului de peşte nu a luat parte la negocierile dintre Rosselhoznadzor şi Agenţia norvegiană pentru Securitate Alimentară (Matttisynet). Rosselhoznadzor şi Matttisynet trebuie să găsească o ieşire din această situaţie. Deoarece comitetul norvegian pentru problemele exportului de peşte nu participă la dialog, noi nu putem comenta declaraţia părţii ruse”.

Când a fost întrebat dacă pentru eliminarea tuturor încălcărilor este de ajuns o săptămână, Jan Eirik Johnsen, a răspuns.

„Este greu de spus, de cât timp va fi nevoie. Dar, sperăm că experţii de la Rosselhozhadzor şi Matttisynet vor găsi o ieşire din această situaţie”.

Anterior, s-a anunţat că în ultimele săptămâni în timpul monitorizării în laborator, în două loturi de păstrăv norvegian refrigerat au fost detectate bacterii coliforme, în ficatul de cod s-au descoperit larve de viermi, iar în lotul de merluciu – Listeria monocytogenes. În afară de asta, Rosselhoznadzor a relevat o creştere a numărului de încălcări în documentele care însoţesc produsele trimise în Rusia: peştele vine în cutii fără etichete, care trebuie să includă denumirea şi detalii despre producător. De la începutul acestui an, Serviciul Sanitar al Federaţiei Ruse a depistat 51 de asemenea încălcări.

Articol preluat de pe http://romanian.ruvr.ru/

Comentati folosind contul Facebook

comments