Norvegianul Anders Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane in iulie 2011, va fi internat intr-o sectie de psihiatrie special construita intr-o puscarie din Oslo, daca acesta va fi declarat bolnav mental.

Directia norvegiana de Sanatate a aprobat, miercuri, planurile de ridicare a unei sectii de psihiatrie in interiorul inchisorii Illa din Oslo, special construita pentru extremistul in varsta de 33 de ani, informeaza Washington Post.

Anders Breivik a fost incatusat inca din 22 iulie 2011 dupa ce a recunoscut ca a omorat 77 de persoane si a ranit alte 242, cand a plasat o bomba la o cladire guvernamentala din Oslo si a deschis focul pe insula Utoya, unde se desfasura o tabara politica de tineret. Verdictul in procesul acestuia va fi anuntat pe 24 august.

In ultimul sau cuvant adresat instantei de judecata, Breivik a atacat tot ce considera ca ar fi in neregula cu lumea, de la norvegieni de alta etnie care reprezinta tara la concursurile Eurovision, pana la stilul de viata libertin al personajelor din „Sex and the City”. El a cerut sa fie pus in libertate, sustinand ca atacurile au fost facute pentru a apara poporul norvegian indigen.

Mai mult, acesta considera ca guvernul laburist a tradat tara si trebuia oprit inainte de a transforma Norvegia intr-un „iad multiculturalist”.

Avocatul apararii, Geir Lippestad, a incercat sa arate judecatorilor ca principiile lui Breivik nu sunt iluzii, ci fac parte dintr-o viziune politica impartasita de extremistii de dreapta.

„Stie ca a ucide un om este gresit, dar a ales sa omoare. Asta fac teroristii. Nu poti intelege aceste lucruri daca nu intelegi cultura extremistilor”, a declarat Geir Lippstad.

Guvernul a anuntat ca doua monumente in memoria victimelor lui Breivik vor fi ridicate in cele doua locuri unde au avut loc atacurile.

Articol preluat de pe ziare.com

Comentati folosind contul Facebook

comments