Cea mai nordică bancă de pe Terra, aflată în Longyearbyen, o localitate norvegiană din arhipelagul arctic Svalbard, a făcut vineri obiectul unui jaf armat, al cărui autor a fost arestat însă foarte repede, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.

Acesta a fost primul jaf bancar comis în acel teritoriu norvegian aflat la aproximativ o mie de kilometri de Polul Nord. A fost, de asemenea, unul dintre jafurile cu cele mai mari şanse de a fi sortite eşecului.

“S-a produs un atac armat în jurul orei locale 10:40 (09:40 GMT)”, a declarat pentru AFP Terje Carlsen, purtător de cuvânt al guvernului local.

“Un bărbat echipat cu o armă de foc a furat o sumă de bani. A fost arestat destul de repede”, în centrul oraşului Longyerbyen, a adăugat acelaşi oficial norvegian.

Autorităţile au refuzat să dezvăluie identitatea suspectului, suma furată – descoperită asupra autorului jafului – şi tipul de armă utilizată.

Poliţia a precizat că este vorba despre un cetăţean străin, aflat în trecere prin arhipelagul Svalbard. Autorul jafului a fost expediat la Tromso, oraş din partea nordică a Norvegiei continentale, pentru a fi audiat.

Şansele de succes ale autorului jafului erau însă minime: în Longyearbyen, capitala arhipelagului Svalbard, toţi locuitorii se cunosc între ei, iar aeroportul local reprezintă aproape singura cale de a părăsi localitatea.

Cu un teritoriu de două ori mai mare decât cel al Belgiei, arhipelagul norvegian are o populaţie de aproape 3.000 de locuitori – din care circa 2.000 trăiesc în Longyearbyen – şi aproape la fel de mulţi urşi polari.

În această perioadă a anului, teritoriul norvegian Svalbard este cufundat în întuneric total, iar temperaturile pot să coboare până la valoarea de -20 de grade Celsius.

Incidentul a alimentat numeroase ironii pe reţelele de socializare.

“Cel mai negândit jaf bancar din istoria Norvegiei?”, se întreba, în glumă, un utilizator de Twitter. “El a uitat probabil să se gândească şi la planul său de evadare”, a ironizat un alt internaut.

Comentati folosind contul Facebook

comments