După ce R. Moldova va obţine regimul liberalizat de vize cu UE, cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize şi în Norvegia, ţară care nu este membru al Uniunii Europene, dar care face parte din Acordul Schengen. Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide.
Cei doi oficiali au avut astăzi, 15 ianuarie, o întrevedere, în cadrul căreia au calificat vizita ministrului Espen Barth Eide drept un prilej de intensificare a dialogului politic între cele două ţări şi de consolidare a investiţiilor norvegiene în R. Moldova, şi au trecut în revistă acţiunile referitoare la relaţiile bilaterale.

Ministrul Iurie Leancă a adus mulţumiri pentru activitatea fructuoasă în R. Moldova a Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Supremaţia Legii în Moldova – Norlam, care contribuie substanţial la realizarea cu succes a diverselor proiecte de reforme în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. În acest context, a fost salutată decizia autorităţilor de la Oslo de a extinde mandatul misiunii respective până în anul 2016.

Referitor la cooperarea comercial-economică şi investiţională dintre R. Moldova şi Regatul Norvegiei, cei doi miniştri au convenit asupra valorificării întregului potenţial existent în acest domeniu, au împărtăşit ideea continuării practicii desfăşurării forumurilor economice moldo-norvegiene din perspectiva consolidării prezenţei agenţilor economici norvegieni în R. Moldova.

O atenţie deosebită a fost acordată şi ultimelor evoluţii privind problematica transnistreană. Ministrul Espen Barth Eide a asigurat ţara noastră de sprijinul deplin al Norvegiei în cadrul negocierilor în curs de desfăşurare şi în identificarea unei soluţii comune, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova.

Oficialul norvegian a precizat că “obiectivul principal al vizitei sale este de a transmite un semnal de sprijin din partea Norvegiei pentru reformele interne desfăşurate în R. Moldova şi contiuarea cursului de integrare europeană a ţării”.

La rândul său, ministrul moldovean a calificat vizita omologului norvegian drept una istorică, precizând că este prima vizită a unui ministru norvegian de Externe în R. Moldova.

Articol preluat de pe   http://trm.md/

Comentati folosind contul Facebook

comments