Guvernul norvegian a primit un apel telefonic de ameninţare, în care un bărbat ar fi criticat autorităţile şi ar fi declarat că va împuşca membrii Tineretului Laburist, menţionând existenţa unui manifest, a anunţat postul public de radio NRK, citat de Mediafax.

Centralista a consemnat apelul într-o notă scrisă, dar aceasta nu a fost niciodată transmisă poliţiei. Potrivit NRK, în nota sa scrisă, centralista a menţionat natura ameninţărilor, numele interlocutorului, numărul lui de telefon şi data apelului. „Apelul nu a fost considerat o ameninţare concretă, ci mai degrabă o conversaţie incoerentă”, a declarat un oficial din cadrul Centrului de servicii al Guvernului (DSS), Margot Vaagdal.

După câteva luni, la 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, dintre care numeroşi adolescenţi, detonând mai întâi o bombă în apropierea sediului Guvernului, apoi deschizând focul împotriva a sute de tineri reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya. În aceeaşi zi, el a difuzat pe Internet un manifest în care îşi expunea teoriile islamofobe şi ostile multiculturalismului.

„După atacurile din 22 iulie, am apreciat că o parte din ceea ce s-a spus ar putea fi semnificativ pentru caz şi am informat poliţia”, a declarat Vaagdal.

DSS susţine în prezent că nu ştie dacă autorul apelului telefonic a fost Behring Breivik şi precizează că nota se află undeva în clădirea răvăşită de bomba detonată de extremist.

Suferind de „schizofrenie paranoidă” şi, prin urmare, fără responsabilitate penală potrivit a doi experţi pshiatri mandataţi de tribunalul din Oslo, Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, este în prezent deţinut preventiv în aşteptarea deschiderii procesului său la 16 aprilie. (V.M.)

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments