Interviu cu Mirela Călina Ioana

Ştiu ca in curând vei pleca la Oslo, la Olimpiada de filosofie.

Cine eşti si cum ai ajuns aici?

Numele meu este Călina Mirela Ioana şi sunt elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Liceal „Zinca Golescu”. Sincer, acelaşi lucru m-am întrebat şi eu când am văzut rezultatul: „Cum am ajuns aici?” Cred că răspunsul este în studiul, munca şi ajutorul primit din partea prietenilor, părinţilor şi profesorilor. Orice tânăr dedicat şi îndrumat de cineva în mod corect poate ajunge undeva sus. Problema este dacă are voinţă şi pasiune.

Eşti la o clasă cu profil real, prin ce te-a atras filosofia?

Întotdeauna am considerat că este un domeniu în care poţi găsi infinite provocări pentru intelectul uman. Se spune că dacă vrei să înveţi la filosofie trebuie să „aberezi” sau să îţi dai cu părerea pur şi simplu, dar între „a filosofa” şi a înţelege filosofia este o distincţie clară. Consider că dacă vrei să încerci să înţelegi acest subiect trebuie să ai cultură generală bogată atât din aria umanistă, cât şi din cea ştiinţifică, pentru că doar aşa poţi avea o viziune de ansamblu asupra lumii. Şi daca tot aţi spus că sunt la o clasa cu profil real, să vă dau un exemplu: pe mine chiar şi teoriile lui Einstein şi Heisenberg, studiate la orele de fizică, m-au ajutat.

Ştiu că eşti implicată de mult timp într-un club de debate.

Care ar fi legătura şi deosebirile dintre debate şi filosofie?

Din păcate nu am reuşit să punem bazele acelui club de debate, dar eu am participat la traininguri la Bucureşti. Legătura poate fi observată prin faptul că şi un eseu construit în cazul unui meci de debate, dar şi unul filosofic trebuie să fie bine argumentat şi structurat. Trebuie să ai o teză, susţinută de argumente puternice şi să încerci să combaţi anticipat contra-argumentele. Sunt ca două jocuri pentru mintea umană. Una dintre deosebiri ar fi că în cazul unei dezbateri poţi fi ajutat de cei doi co-echipieri. La olimpiada de filosofie eşti singur – tu cu mintea ta şi câteva citate ce aşteaptă să fie înţelese.

Ai vreun autor, domeniu preferat?

Nu aş putea spune că am un autor sau domeniu preferat. Dacă simt că înţeleg un autor am satisfacţia personală, dacă, din contră, simt că o bucata din puzzle lipseşte şi nu pot să pătrund cu adevărat semnificaţiile, îmi place la fel de mult pentru că mă solicită.

Ce studii vrei să urmezi?

Pentru studiile universitare am aplicat în Anglia şi în Olanda şi aş vrea să studiez Economie. Consider că este un domeniu care îmi va oferi libertate în alegerea unei profesii viitoare şi în plus o să am ocazia să aprofundez materii precum matematica, ştiinţele politice şi, desigur, filosofia.

Ce aşteptări ai de la Oslo?

De fiecare când am avut şansa să particip la o experienţă nouă şi care promitea mult am pornit cu gândul că vreau să devin o persoană mai bună, că vreau să dobândesc noi cunoştinţe şi să încerc să cunosc oameni noi din experienţele cărora pot învăţa şi eu. De data aceasta pornesc cu aceleaşi aşteptări şi sper să nu îmi dezamăgesc părinţii şi profesorii care au avut încredere în mine.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments