Pentru ca anul trecut am petrecut Craciunul in Norvegia, o sa va impartasesc ce inseamna o astfel de experienta:

Curcan, nu porc! Copt cu grija la cuptor timp de 5 ore si umplut cu mere si prune uscate, servit cu sos de merisoare… trebuie sa iau o pauza ca sa ma bucur de imaginea mentala.

Cozonac cu martipan, nu cu nuca.

Omuleti si casa din turta dulce. Turta dulce care are un gust oribil de piperat si amarui, dupa cum si numele “pepperkake”.

Oamenii incep “Masa de Craciun”(Julebord) de prin 1 decembrie si asa apuca sa cineze toti impreuna, pe reprize, nu doar cu familia in seara Craciunului.

N-am vazut/auzit pe nimeni sa bata covoare.

N-am vazut/auzit colindatori.

N-am vazut prajituri cu nume de oameni politici.

Ornamentatie finuta, fara risipa de luminite si decoratiuni. Brazi mici in ghivece.

E  Craciun pentru toata lumea. Nici urma de magazin deschis timp de 3 zile cat tine sarbatoarea. De Revelion la fel.

Scopul: sa te stresezi cat mai putin si sa te relaxezi cat mai mult.

Totusi, am gasit un element care apare atat in traditia noastra, cat si a lor: vinul fiert cu mirodenii. Ei ii zic “gløgg”.

Foarte important de notat, acolo ninge sanatos si fara urma de #ler.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments