Ambasada Republicii Moldova în Suedia, Finlanda și Norvegia, cu sediul la Stockholm, a anunțat învestirea în funcție a primului consul onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei.

Astfel, la Oslo, a intrat în exercitarea funcției de Consul Onorific al Republicii Moldova jurista Esenia C. Steckmest, preşedinta ”Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia” şi liderul diasporei moldoveneşti din această țară.

Rolul noului consul onorific este de a oferi asistenţă şi consultanţă cetăţenilor moldoveni și de a proteja drepturile şi interesele locuitorilor moldoveni din Norvegia. De asemenea, va sprijini promovarea intereselor Republicii Moldova în Regatul Norvegiei, în special în domeniile economic, comercial, investiţional, tehnic, ştiinţific, cultural şi turistic, precum şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între cele două state.

Atribuţiile consulului onorific nu vor cuprinde acţiuni care implică exercitarea autorităţii de stat cum ar fi cele referitoare la cetăţenie, vize, paşapoarte, acte de stare civilă, încasarea taxelor consulare pentru serviciile prestate, precum şi orice alte activităţi de acest gen, toate aceste atribuţii fiind de competenţa Ambasadei.

În schimb, consulul onorific va asigura informarea cetăţenilor moldoveni despre procedura de prestare a serviciilor consulare în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi, în caz de necesitate, va putea colecta dosare de solicitare a diverselor servicii consulare, pe care ulterior le va înmâna Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm spre soluționare.

Până la inaugurarea sediului consular, noul Consul Onorific al Moldovei poate fi contactat prin e-mail la adresa [email protected] sau la numărul de telefon +47 48045035.

Cine este Esenia C. Steckmest

Primul consul onorific al Republicii Moldova la Oslo are 35 de ani și locuiește în Norvegia din anul 2003. A absolvit Facultatea de Drept, secția Drept Internațional, a Universității de Stat din Moldova și are studii de business si management urmate în Norvegia . Este căsătorită și are trei copii.  Activează, în calitate de consultant juridic, la una dintre cele mai renumite companii internationale de avocatură.

De asemenea, Esenia Steckmest este cistigatoarea premiului norvegian ”Imigranți de succes” si face parte din Consiliul de Administratie al ”Rețelei imigranților de succes din Norvegia”.

Este presedinta ”Asociatiei Moldovenilor din Norvegia”, desfășoară diverse activități sociale și economice, este implicată în numeroase acțiuni de voluntariat, atât în Norvegia, cât și în Republica Moldova.

”Am primit cu încântare, dar și cu mare responsabilitate, misiunea de a reprezenta țara natală, Republica Moldova, în relația cu partenerii norvegieni. Îmi propun, drept sarcină prioritară, intensificarea relatiilor de prietenie intre aceste state, stimularea, facilitarea, intermedierea si sprijinirea multiplelor contacte intre instituții și personalități din Republica Moldova si Regatul Norvegiei. Am în vedere, în primul rând, domeniile economic, politic, social, cultural, turistic, sportiv, dar si altele”, a declarat noul consul onorific pentru Jurnal de Nord.

”În același timp, voi oferi asistență consulară persoanelor originare din Republica Moldova care locuiesc permanent sau temporar in Norvegia, încercând să facilitez colaborarea cu ambasada noastră din Stockholm. Nu în ultimul rând, în noua calitate de consul onorific, doresc sa continui buna cooperare cu Ambasada României la Oslo si cu asociatiile și instituțiile românești existente in Norvegia”, a mai menționat Esenia Steckmest.

Sursa: Jurnal de Nord

Comentati folosind contul Facebook

comments