Norvegianul Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011 prin dublul atentat din Oslo şi din Insula Utoya, a cerut autorităţilor permisiunea de a participa la funeraliile mamei sale, care a murit vineri la vârsta de 66 de ani. Anders Breivik, norvegianul în vârstă de 34 de ani care a ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011, cere acum să fie eliberat temporar din închisoare, pentru a participa la funeraliile mamei sale. Breivik era foarte apropiat de mama sa, Wenche Behring Breivik.
Cu cinci ani înainte de masacru, el s-a mutat împreună cu aceasta şi a încetat orice contact cu celelalte persoane din cercul său social. Mama lui nu a participat la niciuna dintre audierile fiului său pe durata procesului din cauza problemelor de sănătate. Breivik şi-a văzut pentru ultima dată mama la începutul lunii martie, când aceasta l-a vizitat la închisoarea Ila, unde este deţinut. „I s-a permis să-şi ia adio. Amândoi ştiau că va fi ultima întâlnire. Am vorbit cu el în această dimineaţă. Este în doliu. A fost o veste foarte tristă pentru el”, a declarat avocatul lui Breivik, Tord Jordet.
Jordet a discutat cu Breivik şi despre posibilitatea ca acesta să participe la funeralii. „Ar vrea, dar depinde de conducerea închisorii”, a afirmat el. În 2012, Tribunalul districtual din Olso l-a găsit vinovat de terorism şi crimă cu premeditare pe Breivik şi l-a condamnat la 21 de ani de închisoare pentru atentatele de la Oslo şi Insula Utoya. Pedeapsa lui Breivik poate fi extinsă însă, dacă acesta este considerat o ameninţare.
Masacrul din Norvegia, subiect de musical în Marea Britanie

Unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori de musicaluri din Marea Britanie, David Greig, a creat un spectacol bazat pe masacrul din 2011, din Norvegia. Greig, care a scris de asemenea scenariul pentru noua ecranizarea „Charlie and the Chocolate Factory”, în regia lui Sam Mendes, a mers la Oslo şi în Insula Utoya pentru a se documenta, la trei luni de la comiterea atentatelor. Musicalul bazat pe faptele lui Anders Breivik se va numi „Evenimentele” şi are ca scop examinarea limitelor empatiei umane. Greig a decis însă să mute acţiunea din Norvegia în Scoţia. „Am fost interesat cel mai mult de felul în care se simte societatea norvegiană. Oslo nu este un oraş imens şi aproape toată lumea se cunoaşte cu toată lumea”, a declarat David Grieg. „Aproape toţi cei cu care am vorbit au fost afectaţi de masacru. Unii ne-au cerut să nu scriem despre Breivik. Nu sunt însă deloc sigur dacă îl facem să câştige atunci când îl ignorăm sau încercăm să-l înţelegem. Asta am vrut să pun sub semnul întrebării”, a explicat Greig, citat de cotidianul britanic „The Guardian”.
Articol preluat de pe http://adevarul.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments