Pentagonul are în vedere cheltuieli de milioane de dolari pentru modernizarea unei baze aeriene din vremea Războiului Rece, din Islanda, în contextul în care Washingtonul se grăbeşte să monitorizeze noua generaţie de submarine ruseşti nedetectabile, care se strecoară în Atlanticul de Nord, scrie businessinder, citat de adevarul.ro.

14,4 milioane de dolari sunt alocaţi pentru modernizarea hangarelor de la baza navală Air Station Keflavik pentru a găzdui mai multe aeronave de recunoaştere americane P-8 Poseidon, un mijloc important de supraveghere pentru localizarea şi urmărirea submarinelor.

Această mutare a SUA vine după ce au observat că noile submarine nucleare sau convenţionale ruseşti au făcut mai multe călătorii prin zona cunoscută sub numele de „GIUK gap“ – un acronim pentru Groenlanda, Islanda şi Marea Britanie – ruta navelor din Flota Nordică a Rusiei pentru a intra în Oceanul Atlantic.

Statele Unite şi Islanda au convenit să crească prezenţa avioanelor americane  de supraveghere anul viitor, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Johnny Michael.   În interiorul Alianţei Nord-Atlantice există preocupări legate de capacitatea NATO de a localiza şi de a urmări noile submarine ruseşti în timp ce se mişcă în tăcere în ocean.

Preşedintele rus Vladimir Putin a modernizat şi întărit navele de război ruseşti , făcându-le mai silenţioase şi mai letale decât cele sovietice.   Din cele 400 de submarine cât avea URSS, Rusia mai deţine acum în jur de 50, dar au o capacitate tehnică mult îmbunătăţită care poate vizaliza cu cea a americanilor, spun experţii.

Agenţia de Informaţii a Pentagonului susţine  că noile submarine ruseşti dotate cu rachete balistice sunt „capabile să tragă focoase nucleare la mii de kilometri depărtare. Această capacitate strategică pune Marina Rusă în topul Flotelor mondiale.

Citeste mai mult: adev.ro/p0jic9

Comentati folosind contul Facebook

comments