Si-au amanetat viata: ei sunt cei mai mari datornici ai FMI
Criza financiara mondiala a reconfirmat rolul de creditor de ultima instanta al Fondului Monetar International (FMI) si foarte putine economii din Europa nu au avut nevoie sau nu se gandesc sa apeleze la finantarea ieftina de la FMI. Ca urmare, fiecare european s-a imprumutat cu pana la 4.900 euro de la FMI si urmeaza sa plateasca datoriile facute de stat in urmatorii ani.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Serbia – 200 euro
Serbia a incheiat in ianuarie 2009 un acord stand-by cu FMI, de aproape 3 miliarde de euro, insa doar jumatate din bani au fost accesati, potrivit datelor de pe site-ul Fondului Monetar International.
Avand in vedere populatia Serbiei, de 7,4 milioane de locuitori, fiecare cetatean a fost finantat de FMI cu 200 euro.
De asemenea, Serbia a mai incheiat in septembrie 2011 al acord de imprumut cu Fondul, in valoare de 1,1 miliarde euro, dar nu a cerut deocamdata sa ii fie virata vreo suma din noul pachet.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ucraina – 230 euro
Ucraina a primit de-a lungul crizei financiare doua pachete financiare de la FMI. Primul, incheiat in noiembrie 2008, a avut o valoare de peste 12 miliarde euro, insa tara a accesat doar 7,7 miliarde euro.
Al doilea acord de tip stand-by a fost incheiat in iulie 2010 si s-a incheiat in decembrie anul trecut. In baza acestui program, Ucraina a imprumutat inca 2,6 miliarde euro de la FMI.
In total, Fondul a creditat Ucraina cu peste 10 miliarde euro, ceea ce inseamna 230 euro penru fiecare locuitor.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Belarus – 270 euro
Fosta republica ex-sovietica a accesat in ianuarie 2009 primii bani de la FMI, in urma unui acord stand-by, iar pana la incheierea programului, in martie 2010, sumele imprumutate de Belarus s-au ridicat la 2,5 miliarde euro.
Fondul a creditat astfel fiecare cetatean cu aproximativ 270 euro.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Letonia – 500 euro
Fondul Monetar International (FMI) a incheiat un acord de tip stand-by cu Letonia in decembrie 2008, in valoare de circa 1,7 miliarde euro, insa nu toti banii au fost folositi in cele din urma.
Prima transa de bani de la FMI acordata Letoniei s-a ridicat la circa 600 milioane de euro. Transele din 2009 au insumat 194 milioane euro, iar ultimele sume virate de FMI, in 2010, au totalizat circa 310 milioane euro.
Per total, Letonia a imprumutat de la FMI aproximativ 1,10 miliarde euro, ceea ce inseamna ca Fondul a imprumutat fiecarui cetatean circa 500 euro.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Romania – 610 euro
Romania a fost nevoita sa negocieze un program de asistenta financiara cu FMI inca de la inceputul anului 2009, cand economia se indrepta spre o „aterizare dura”, iar cursul de schimb risca sa se prabuseasca.
Avand in vedere sumele accesate, romanii au imprumutat in medie 610 euro de la Fond, urmand ca imprumutul sa fie restituit pana in 2016.
Totodata, Romania a mai incheiat in martie 2011 un acord de tip preventiv, in valoare de peste 3,5 miliarde euro, dar nu a cerut nicio transa din acest pachet financiar.
Ungaria – 840 euro
Asta inseamna ca fiecare cetatean al Ungariei s-a indatorat cu 840 euro la FMI.
In plus, Ungaria poarta negocieri pentru incheierea in aceasta toamna a unui nou acord stand-by.
Portugalia – 1.760 euro
Raportat la populatia tarii, fiecare locuitor s-a indatorat cu 1.760 euro la FMI.
Grecia – 2.000 euro
In mai 2010, Grecia a incheiat primul acord de finantare cu FMI, pentru 29 miliarde euro, din care pana la sfarsitul programului, martie 2012, a accesat aproximativ 20,7 miliarde euro.
In martie, Grecia a primit un nou „bailout”, dupa ce FMI, Banca Centrala Europeana si Banca Mondiala au convenit sa acorde un nou pachet financiar. FMI a pus la dispozitie inca 29 miliarde euro, din care Grecia a primit pana acum 1,7 miliarde euro.
In cei trei ani de cand s-a agravat criza datoriilor in Grecia, fiecare cetatean s-a indatorat la FMI cu 2.000 euro.
Irlanda – 3.900 euro
In acest context, in decembrie 2010, Irlanda a incheiat un acord de imprumut cu FMI, in valoare de aproximativ 22,4 miliarde euro, dar a accesat doar 17,2 miliarde euro, ceea ce inseamna circa 3.900 euro pentru fiecare locuitor.
Islanda – 4.900 euro
Practic, FMI a imprumutat cu aproape 4.900 euro fiecare cetatean islandez.
Lasă un răspuns