Vulcanul Katla, din Islanda, ameninta sa erupa si sa perturbe traficul aerian din Europa, intr-o repetare a scenariului din 2010.

Eruptiile vulcanice din Islanda creeaza mari batai de cap companiilor aeriene si calatorilor care traverseaza Europa. In 2010 a fost vulcanul Eyjafjallajokull, care a afectat zborurile timp de o saptamana, iar in 2012 ar putea fi Katla, transmite Al Jazeera.

Freamatul recent din jurul vulcanului Katla, mult mai mare decat Eyjafjallajokull, indica faptul ca acesta ar putea fi aproape de o eruptie.

Expertii sunt ingrijorati de faptul ca un asemenea eveniment ar putea provoca perturbari la nivel mondial ale calatoriilor cu avionul, dar si inundatii din cauza topirii ghetarilor.

Ultima oara cand Katla a erupt a fost in 1918. Vulcanul poarta numele unui trol mitologic, Katla. O noua eruptie este prevazuta si asteptata de localnici inca din 1960, dar nu se stie cand se va produce.

Situat in sudul Islandei, vulcanul a „extins” coastele sudice ale insulei in largul Oceanului Atlantic, cu pana la cinci kilometri, datorita cantitatii de lava care a ajuns in apa in urma eruptiei din 1918.

Oamenii care traiesc in apropierea vulcanului nu sunt speriati neaparat de lava, ci de inundatii, deoarece ghetarii din apropiere s-ar putea topi, iar mari cantitati de apa ar putea „curge” de pe vulcan, maturand micile sate.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments