Cetăţenii români şi bulgari pot trăi şi munci în Islanda, de la 1 ianuarie, beneficiind de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii celorlalte state ale Uniunii Europene, informează joi portalul www.icenews.is.

După 5 ani de la aderarea României şi Bulgariei la blocul comunitar, cetăţenii lor nu mai au nevoie să obţină permise speciale de şedere şi de muncă pentru a trăi în Islanda, la 1 ianuarie expirând legea specială care îi privea.

Românii şi bulgarii care deţin deja permise de şedere şi de muncă nu vor mai trebui să le reînnoiască la expirare. Cei care vor sosi pentru prima oară în Islanda nu vor mai avea nevoie de astfel de permise, urmând doar să se înregistreze la Registrul Naţional.

 În momentul aderării României şi Bulgariei la UE, la 1 ianaurie 2007, guvernul de la Reykjavik a decis să profite de termenul maxim posibil (5 ani) până la modificarea statutului cetăţenilor celor două ţări.

La acea vreme s-a vorbit că guvernanţii încercau să îşi protejeze cetăţenii de criminalitatea organizată din cele două ţări. O dezbatere aprinsă despre discriminare şi protecţionism a urmat, continuând şi acum.

Islanda este membră a Spaţiului Economic European, a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb şi a spaţiului Schengen, cetăţenii săi fiind liberi să călătorească, să trăiască şi să muncească cu drepturi foarte asemănătoare cu ale localnicilor în majoritatea ţărilor europene.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments