În Islanda este ilegal ca femeile să fie plătite mai puțin decât bărbații. În țara nordică a fost dată o lege prin care, începând cu 1 ianuarie 2018 este ilegal ca femeile să fie plătite mai puțin decât bărbații, scrie Business Insider, citat de Libertatea.

 În conformitate cu legislația islandeză, firmele care angajează mai mult de 25 de persoane sunt obligate să obțină un certificat guvernamental care să demonstreze că femeile sunt plătite egal cu bărbații. În caz contrar vor fi amendați.

Dagny Osk Aradottir Pind, de la Asociația pentru drepturile femeii din Islanda, a declarat pentru Al Jazeera: „Legislația este în esență un mecanism prin care să se asigure că femeile și bărbații sunt plătiți în mod egal. A fost nevoie de această lege deoarece deși avem o legislație care spune că salariul ar trebui să fie egal pentru bărbați și femei de zeci de ani, încă avem un decalaj de salarizare”.

Țara nordică, în care locuiesc în jur de 320.000 de persoane, s-a clasat pe primul loc în lume în ceea ce privește egalitatea de gen timp de opt ani la rând, potrivit Forului Economic Mondial.

Noua legislație a fost susținută de guvernul de coaliție de centru-dreapta din Islanda, precum și de opoziție, în condițiile în care aproape 50% dintre parlamentari sunt femei.

LIBERTATEA

Comentati folosind contul Facebook

comments