Fata cu prenume interzis în Islanda dă în judecată statul

Fata cu prenume interzis în Islanda dă în judecată statul

Fata fără prenume oficial locuieşte în Islanda şi are 15 ani.

Blaer Bjarkardottir a dat în judecata statul islandez pentru că i-a fost interzis prin lege să îşi folosească prenumele în ţara natală. Blaer, care în islandeză înseamnă „briza uşoară”, nu a fost aprobat de guvern, aşa încât fata a rămas fără prenume.

În Islanda, ca şi în alte ţări (Germania, Danemarca), există anumite reguli în ceea ce priveşte alegerea prenumelor copiilor la naştere, iar cel al fetei nu se afla pe lista aprobată de guvern.

Registrul oficial al prenumelor din Islanda conţine 1.712 prenume masculine şi 1.853 prenume feminine care corespund gramaticii şi pronunţiei locale. Autorităţile spun că lista are rolul de a-i feri pe copii de eventuala ruşine de a purta un prenume ciudat. Părinţii pot alege un prenume din această listă sau pot solicita unui comitet special alt prenume, acest organism fiind cel care le permite sau nu folosirea prenumelui dorit.

Blaer Bjarkardottir

În cazul lui Blaer, mama fetei, pe nume Bjork Eidsdottir, spune că a aflat că prenumele ales nu se află pe listă după ce a fost informată de preotul care i-a botezat fiica.

Comitetul nu a acceptat acest prenume deoarece cuvântul „blaer” este de gen masculin în islandeză şi a fost considerat nepotrivit pentru o fată. De aceea, în toate documentele sale oficiale, Blaer este identificată drept „Stulka” („fată”). Nemulţumită că a trebuit să explice mereu în diferite instituţii sau la bancă de ce a ajuns să nu aibă un prenume, Blaer s-a hotărât să dea statul în judecată pentru a i se permite să poate oficial numele de botez.

Deşi în ultimii ani legea a devenit mai permisivă, iar prenume precum „Elvis” au fost permise, alte prenume precum „Cara”, „Carolina”, „Cesil” sau „Christa” au fost respinsee deoarece litera „c” nu face parte din alfabetul islandez.

Articol preluat de pe http://www.apropo.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments