Islanda este una dintre ţările asupra căreia criza financiară a avut unul dintre cele mai puternice efecte. Economia acestei ţări s-a bazat puternic pe sectorul său bancar supra-îndatorat şi a fost aproape de colaps în 2008.

Dar ulterior a făcut ceva diferit. Şi-a lăsat băncile să intre în incapacitate de plată. Dacă derulăm cursul evenimentelor până săptămâna aceasta vom ajunge la anunţul Islandei care spune că va plăti în avans o cincime din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„În martie, Trezoreria Islandei şi Banca Centrală a Islandei vor plăti în avans creditele de la FMI şi de la ţările nordice în valoare de 116 mld. de coroane islandeze (echivalentul a 693,5 mil. euro n.red.). Tranzacţia reprezintă plata în avans a 55,6 mld. coroane islandeze către FMI şi 366 mil. euro (adică 60,5 mld. coroane islandeze) către ţările nordice. Avansul reprezintă puţin peste 20% din fondurile asigurate de FMI şi ţările nordice în relaţie cu acordul stand-by“, se precizează în anunţul oficial al ţării.
Advertisement

S-a vorbit de multe ori despre răspunsul unic al Islandei la criză – punând bancheri şi foşti şefi de stat în faţa justiţiei şi ştergând 13% din datoria ţării.

Această plată în avans sugerează că tacticile urmate, printe care falimentarea băncilor, au funcţionat. În timp ce FMI se arată rezervat cu privire la evoluţia ţării, economia Islandei va creşte cu 2,5%, şi va ajunge la 2,5-3% pe termen mediu, conform prognozelor oficiale.

Sunt aceste tactici o opţiune viabilă şi pentru Grecia?

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments