Coroana islandeza si Dinarul sarbesc cresc; Francul elvetian se depreciaza. Leul se apreciaza si el
Coroana islandeza, moneda primei tari europene care a devenit victima crizei financiare incepute in 2008, s-a apreciat in acest an cu aproape 9% fata de Euro, pe fondul unor rezultate economice pozitive inregistrate de Islanda si ajutata de politicile Bancii Centrale islandeze. „Anul trecut, economia Islandei a mers pe crestere, iar evolutia va continua in acelasi sens: pentru 2013, autoritatile se asteapta la un avans al economiei de 1,9%, iar pentru anul viitor de 2,7%. In acelasi timp, trebuie precizat faptul ca aprecierea Coroanei islandeze a fost sustinuta de politicile Bancii Centrale a Islandei si a avut loc in contextul controlului capitalurilor introdus pe insula la inceputul crizei”, a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania.
Coroana islandeza a crescut cu cca 8,9% de la inceputul anului si pana in prezent (pana la finele primei decade din luna mai), marcand astfel cea mai mare apreciere a unei monede din Europa comparativ cu moneda unica. La nivelul monedelor din Europa, pe locul secund ca si crestere in acest an in fata Euro s-a situat Leul, cu 2,6% pana la finele saptamanii trecute (cea mai mare apreciere dintre monedele din UE).
„Dintre monedele din Europa, o evolutie interesanta a avut-o in anul curent Dinarul sarbesc, care s-a apreciat cu 1,18%, in conditiile in care Banca Centrala a Serbiei a intreprins masuri pentru a limita aprecierea accentuata a monedei sale nationale. Cresterea Dinarului sarbesc a fost sustinuta inclusiv de recomandarea facuta in aprilie de catre Comisia Europeana privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, ca urmare a acordului incheiat de Belgrad si Pristina privind normalizarea relatiilor”, a precizat Silviu Pojar. In plus, in trimestrul intai al anului curent (prima data in ultimele cinci perioade similare), economia Serbiei a trecut pe crestere; pentru intreg anul 2013, prognoza guvernului de la Belgrad este de plus 2%. „Daca ne amintim ca, in 2012, dupa primele zece luni ale anului, dintre monedele din Europa, Dinarul sarbesc marcase cea mai mare depreciere fata de Euro, performantele inregistrate pana acum in 2013 sunt cu atat mai interesante”, a aratat Silviu Pojar.
La nivelul Europei, cea mai mare scadere din acest an fata de Euro a inregistrat-o Lira sterlina (aproximativ 4% pana la finele saptamanii trecute), urmata de Francul elvetian (a carui apreciere este limitata de Banca Nationala a Elvetiei la 1,20 Franci pentru 1 Euro); moneda elvetiana a scazut in acest an cu 2,9% (din care cca 1,6% in prima decada a lunii mai), pana in jurul nivelului de 1,24 Franci pentru 1 Euro, interesul investitorilor pentru „activele de refugiu” scazand odata cu o serie de date favorabile, in special privind economia americana.
„Volatilitatea pe pietele financiare in ceea ce priveste tranzactionarea monedelor tarilor din Europa a fost ridicata in fiecare luna a acestui an, iar perioada curenta se va mentine in aceeasi nota; cei mai avantajati sunt investitorii pe pietele financiare, care pot obtine profituri cu atat mai mari cu cat instrumentele financiare au variatii mai mari (desigur, daca au estimat corect evolutia pietei)”, a aratat Silviu Pojar.
Preluat de pe http://www.hotnews.ro/
Lasă un răspuns