Oamenii de știință susțin că vulcanul Katla din Islanda, aflat lângă Eyjafjallajokull – a cărui erupție în 2010 a provocat haos în domeniul aviației în toată Europa -, ar putea exploda, ceea ce ar putea duce la decesul a peste 200.000 de oameni.

În scenariul citat de Daily Mail, oamenii de știință susțin că temperaturile în Europa ar putea scădea pentru mai mulți ani, iar planetele nu ar mai crește. Totodată, s-ar înregistra haos în transportul aerian pentru luni de zile, iar apa rezultată din topirea ghețarilor din apropiere ar omorî localnicii din apropiere.

Având în vedere că se află sub un ghețar, vulcanul Katlla ar putea erupe în curând, iar efectele devastatoare ar fi incomparabile cu cele ale erupției vulcanului Eyjafjallajokull. Predicțiile sunt bazate pe o erupție similară din sistemul vulcanic Laki, aflat la aproximativ 36 de kilometri nord-vest de Katla, în 1783. Acea explozie a ucis o cincime din populația Islandei.

Vulcanul Katla a explodat în urmă cu 100 de ani, aruncând de 5 ori mai multă cenușă în atmosferă decât erupția din 2010 a vulcanului Eyhafjallajokull. Statisticile arată că vulcanul a explodat o dată la 60 de ani.

Libertatea

Comentati folosind contul Facebook

comments