Statele Unite ințentionează să investească în Groenlanda pentru a-și îmbunătăți “flexibilitatea operațională militară și conştientizarea situaţională”, relatează Reuters, citând Departamentul Apărării american.

“Statele Unite intenționează să urmărească viguros investiții cu potențial strategic, inclusiv investiții care ar putea servi scopuri duble, civile și militare”, a precizat Departamentul Apărării American într-un comunicat citat de Reuters.

Concret, Statele Unite ar viza îmbunătățirea unor aerodromuri din Groenlanda, cel mai probabil din cadrul bazei aeriene Thule. Aceasta este cea mai nordică bază militară americană și împreună cu baza Keflavik din Islanda, permit Statelor Unite să deplaseze echipament militar și trupe pe ruta arctică – cel mai scurt drum dintre America de Nord și Europa.

Declarația de intenție americană a mai venit și în contextul în care China și-a arătat recent interesul de a investi în proiecte strategice de pe insulă. De altfel, anul trecut, prim-ministru Groelandei, Kim Kielsen a făcut o vizită la Biejing pentru a discuta cu autoritățile chineze despre posibile investiții – evoluție care a ingrijorat

Danemarca și Statele Unite au un istoric îndelungat de colaborare în domeniul securității. Importanța strategică a Groelandei pentru Statele Unite constă, în primul rând, în faptul că găzduiește o parte a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Early Warning System). În al doilea rând, Groenlanda găzduiește baza aeriană Thule, utilizată de Statele Unite încă de la mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar în 1951 cele două țări au semnat Acordul de Apărare a Groenlandei.

Groenlanda este teritoriu danez autonom, cu putere de decizie asupra majorității problemelor interne. Problemele ce țin de politica externă și de securitate sunt, însă, decise de guvernul de la Copenhaga.

 

stirileprotv.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments