AntarcticaCalota glaciară din Groenlanda şi banchiza arctică au atins nivelurile de topire record înregistrate în anii precedenţi în perioada verii, însă cu aproximativ patru săptămâni mai devreme decât în mod tradiţional, potrivit unui studiu citat de lemonde.fr.

Calota glaciară a Groenlandei a atins, pe 8 august, nivelul minim (record) înregistrat la sfârşitul verii anului 2010, potrivit unui articol publicat de Marco Tedesco, profesor asistent la Departamentul de ştiinţe ale atmosferei şi Pământului la City College din New York, potrivit Mediafax. „Împreună cu topirile care se vor produce în viitorul apropiat (în săptămânile care urmează, n.r.), se va înregistra un nou record“, a spus cercetătorul.

Gheţarii din Groenlanda au suferit o diminuare puternică aproape în toate regiunile, inclusiv la altitudini care de obicei sunt scutite de fenomenul de topire.

La mijlocul lunii iulie, deja, datele furnizate de sateliţii NASA au arătat că 97% din suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda a fost acoperită de un strat subţire de apă, un eveniment excepţional.

Articol preluat de pe Adevarul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments