1. Fortareata Suomenlinna

Aceasta cetate magnifica construita in a doua jumatate a secolului 18 pe un grup de insule, situat la intrarea in portul din Helsinki, este un exemplu unic de arhitectura militara europeana. Unul dintre principalele motive pentru construirea acesteia a fost de a ajuta Suedia sa se opuna ambitiilor Rusiei de a ajunge si a cuceri tarmul de est al Marii Baltice. Situata pe sase insule apropiate de Helsinki, Suomenlinna este un punct de reper celebru si una dintre cele mai mari si mai puternice fortarete pe mare din lume. Istoria sa este strans legata de cea a Finlandei si intreaga regiune baltica.

2. Old Rauma


Situat in Golful Botnia, Rauma este unul dintre cele mai vechi orase – port din Finlanda. Construit langa o manastire franciscana numita „Sfanta Cruce”, acesta este un exemplu minunat de oras vechi nordic, ridicat aproape integral din lemn. Vechiul Rauma este cel mai mare si cel mai frumos oras din lemn din zona nordica si la nivel mondial. Acesta include aproximativ 600 de cladiri, dintre care majoritatea sunt proprietate privata si foarte bine conservate. Zona de afaceri este concentrata in jurul pietei centrale. Casele traditionale de acolo se numesc „Kirsti” si sunt de fapt cladiri mici decorate precum casele unor pescari. Rauma este un loc cu o arhitectura incomparabila ce merita cu adevarat sa-l vizitati!

3. Castelul Sf. Olaf, Savonlinna


Castelul Sf. Olaf este situat pe o insula pitoreasca conectata la continent, in zona Savonlinna, Finlanda. Aceasta este o cetate medievala foarte bine conservata in zilele noastre. De fapt, orasul a fost fondat in anul 1639 in jurul castelului Sf. Olaf. Palatul in sine este una dintre principalele atractii acolo, construit in 1475 de Eric Knight Akselson Toth pentru a proteja zona Savona si de a controla frontiera dintre Finlanda si Rusia. De-a lungul secolelor fiecare rege al castelului a contribuit la dezvoltarea arhitecturii si designului. Orasul si cetatea au devenit populare cu celebrul Savonlinna Opera Festival, care are loc in fiecare an in orasul finlandez sau mai exact in castelul medieval Sf. Olaf – locul perfect care combina magia muzicii cu spiritul unic al Finlandei.

4. Biserica Veche Petajavesi


Biserica veche Petajavesi este o constructie de importanta globala – un exemplu unic de arhitectura nordica, o constructie minunata din lemn ridicata in 1763-1764 de catre un constructor taran. Exteriorul se caracterizeaza prin acoperisul ascutit si foarte abrupt, tipic pentru arhitectura gotica. Caracteristicile distinctive ale designului interior sunt candelabrele si galeriile specifice, sculpturile complicate facute si frumos decorate de artizani si artisti locali. In prezent biserica este o atractie turistica principala, desi exista activitate religioasa doar in timpul sezonului de vara.

5. Insula Seurasaari


Muzeul in aer liber unic din Seurasaari este situat pe o insula verde, frumoasa la doar cativa kilometri de centrul orasului Helsinki. Insula este o oaza de liniste in mijlocul orasului si muzeul intruchipeaza modul traditional finlandez de viata, reprezentand bunuri imobiliare tipice si vile din ultimele patru secole, care sunt colectate din toate regiunile Finlandei si mutate aici. Muzeul include, de asemenea, un magazin de tara, precum si unele ferme si cabane mici tipice pentru diferite regiuni ale tarii. O plimbare pe aceasta insula este o modalitate foarte buna de a va bucura de natura frumoasa si aerul proaspat si a admira frumosul peisaj din jur.

6. Piata Centrala, Helsinki


Fiind colorata si aglomerata, Piata Centrala situata langa portul sudic este locul unde puteti experimenta spiritul viu al orasului Helsinki. Veti gasi acolo orice doriti, deoarece piata are foarte multe de oferit: de la legume si condimente pana la frumoase suveniruri lucrate manual. Cafeneaua supraaglomerata este perfecta pentru a servi o cafea si a va bucura de toata agitatia, de sunete si culori, de navele de croaziera care parasesc portul. In prima saptamana a lunii octombrie are loc Festivalul Traditional al Heringului din Marea Baltica unde veti putea cumpara de la pescari peste proaspat, paine neagra specifica si produse de artizanat.

7. Catedrala din Helsinki


Astazi catedrala luterana este una dintre cele mai populare atractii turistice din Helsinki. Anual mai mult de 350.000 de vizitatori intra in acest templu magnific alb. Pe acoperisul catedralei se afla statui uriase de zinc, reprezentand apostolii, care sunt considerate cele mai mari statui de zinc din lume. Altarul din interiorul bisericii a fost pictat in 1880, iar ingerii de pe ambele parti sunt lucrarile lui Engel, cel care a proiectat intreaga catedrala. Acest templu impreuna cu monumentul lui Alexandru al II-lea reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din Helsinki.

8. Parcul National Koli


Finlanda este un loc magnific foarte bogat in paduri.Tara are o retea extinsa de parcuri nationale si rezervatii. Dealurile din Parcul National Koli sunt resturi din lanturile muntoase formate acum 2 miliarde de ani. Natura este uimitoare: o multime de peninsule si insule impadurite sunt imprastiate printre apele Lacului Clear. Koli ofera unele dintre cele mai frumoase peisaje nationale ale Finlandei. Desi este o zona mica are multe valori: caracteristici geologice rare, o gama larga de animale si multe specii de plante. Koli este, de asemenea, considerat a fi un loc sacru si plin de magie care inspira orice vizitator.

9. Biserica Temppeliaukio, Helsinki


Biserica Temppeliaukio este o piesa uimitoare de arhitectura moderna din Helsinki. A fost construita in intregime sub pamant, iar plafonul este acoperit cu fire de cupru. Proiectul a fost creat de fratii Suomalainen si finalizat in anul 1969. Pentru pozitionarea bisericii ei au ales un afloriment care se ridica 12 de metri deasupra nivelului strazii. Biserica Temppeliaukio este una dintre cele mai populare atractii turistice din Helsinki si, de obicei, este plina de vizitatori ce vor sa ii descopere frumusetea.

10. Castelul Turku


Castelul Turku este situat in orasul finlandez cu acelasi nume, care poate fi considerat unul dintre cele mai vechi orase din tara, datorita celor 770 de ani de istorie. Castelul este asezat intr-un mediu pitoresc la gura de varsare a raului Aura si este cea mai faimoasa atractie din oras. Reprezinta cea mai mare cladire medievala din Finlanda si, de asemenea, unul dintre cele mai mari castele medievale care au supravietuit din Scandinavia. Astazi, castelul este un muzeu care gazduieste o biserica si o sala de banchete pentru invitati speciali. Puteti admira cateva expozitii foarte interesante – cu sticla, tacamuri, bijuterii, precum si o bogata colectie de artefacte antice. Camerele din palat sunt decorate in stiluri diferite si va vor face sa va simtiti ca intr-un basm.

Articol preluat de pe  http://www.infoturism.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments