Republica Finlanda sărbătorește la 6 decembrie Ziua națională, marcând proclamarea independenței în 1917. O țară nordică din Europa, mărginită de Norvegia, Suedia, Federația Rusă, Marea Baltică, Finlanda, are o suprafață de 338.424 kmp și o populație de 5,48 milioane locuitori (estimare 2016), potrivit www. mae.ro și „Enciclopediei Statelor Lumii” (2016).

Denumită „Țara celor 1000 de lacuri” este o țară cu ieșire la Marea Baltică prin intermediul Golfului Botnic la vest și Golfului Finic la sud, cu un relief scund, cu altitudini medii de 152 m, marcat de trecerea ghețarilor cuaternari și aproximativ 188.000 de lacuri precum și un număr similar de insule potrivit www.globi.ro, cele mai multe găsindu-se în arhipelagul Turku.

Teritoriul țării este format din șase provincii: Finlanda de Sud, Finlanda de Vest, Finlanda de Est, Oulu, Laponia, Aland. Religia este reprezentată de protestanți (luterani 84,2%), ortodocși 1,1% și atei 13,5%. Limba oficială a țării este finlandeza, o limbă aglutinantă ce aparține familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona și maghiara. A doua limbă oficială în această țară este suedeza.

Mai mult: AGERPRES

Comentati folosind contul Facebook

comments