http://4.bp.blogspot.com/_PmZFWsMiEcY/SQQpZ85SWUI/AAAAAAAAAck/_nU-VCxZKFw/s400/police-cars26.jpgÎn Finlanda cerşetorii români şi bulgari care hărţuiesc trecătorii sau pur şi simplu stau la colţul străzii deranjează atât de mult încât situaţia lor a fost dezbătută în Parlament de mai mutle ori, ridicându-se problema interzicerii cerşitului. Mai mult, într-o vizită fulger la Bucureşti în primăvară, ministrul cooperării europene, Alexander Stubb, a cerut trimiterea unui poliţist român la Helsinki pentru a găsi o soluţie durabilă problemei.

În acest context nu este de mirare ca presa urmăreşte îndeaproape situaţia cerşetorilor. Ştirea zilei este, pe primele pagini ale ziarelor şi la rádio, scăderea numărului de cerşetori români, de la circa o sută în toată ţara, la câteva zeci. Poliţia finlandeză are numai cuvinte de laudă pentru colegul lor român, al cărui nume nu este dezvăluit .
Inspectorul şef Kari Niinimaki declară că “ poliţistul român este tot ceea ce ne puteam dori: este competent, activ şi stăpâneşte limbile străine. Datorită lui fluxul de informaţii între Helsinki şi Bucureşti este mai rapid şi de o calitate mai bună. Ne ajută să folosim mai bine timpul în multe feluri şi ne gândim mereu cum să îi folosim mai bine prezenţa, a spus inspectorul.
Poliţia finlaneza doreşte ca misiunea colegului lor român să fie prelungită ; potrivit termenilor iniţiali, partenariatul se încheie la sfârşitul acestei luni.Poliţistul român acţionează ca expert în Finlanda, şi nu ca poliţist. El a fost prezent la interogarea suspecţilor, percheziţii de case, controale de identitate în oraş şi pe vapor.
Simpla lui prezentă ne facilitează munca, el explică procedurile şi nu mai depindem de angajarea interpreţilor care nu sunt întotdeauna disponibili, a mai spus inspectorul finlandez.
Politisul român a explicat cerşetorilor modul de a trăi al finlandezilor, faptul că cerşitul este neobişnuit în această ţară şi că societatea aşteaptă ca fiecare să facă eforturi pentru a se întreţine singur.
De asemenea, prezenţa oficialului român a dus la accelerarea procedurilor de anchetare a infractorilor. Românii sunt în custodia poliţiei pentru infracţiuni precum prostituţie, spargeri de case şi jaf cu violenţă.Poliţia estimează că circa 40% din infractiuni în Finlanda sunt făcute de străini, şi dintre aceştia, aproximativ 25 % sunt de origine romană.
Presa anunţă cu bucurie că, în ultimii doi ani numărul românilor implicaţi în activităţi anitsociale a scăzut cu circa o treime,ajungând în 2011 la puţin peste 600 de persoane. Poliţia speră ca numărul infractorilor să scadă în continuare datorită cooperării fructoase cu poliţia română.

Articol preluat de pe Euranet.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments