Modelul finlandez de educaţie, aplicat şi în România la o şcoală privată
Teme mai putine şi mai multă practică în şcoală! Aşa reuşesc finlandezii să aibă cel mai performant sistem de educaţie din Europa şi unul dintre cele mai bune din lume. În România, metoda finlandeză se aplică într-o şcoală privată.
Elevii se joacă la ora de matematică, fac experimente şi sunt relaxaţi la cursuri. Testele sunt foarte rare, iar fiecare elev învaţă pentru el, pentru ca finlandezii nu cred în competiţie, ci în colaborare.
În Finlanda, elevii din clasele primare nu primesc teme pentru acasă. Profesorul îi încurajează să înveţe fiecare cât poate. Câţiva profesori români aplică metoda şi la noi.
Elevii finlandezi citesc foarte mult. Ca atare, peste 90% termină liceul şi circa 66%, o facultate.
În şcolile din Finlanda, masa este gratuită pentru toţi elevii, iar ei primesc obligatoriu la masă, legume, fructe şi lapte!
Ca să aplice metoda în România, mai mulţi profesori au făcut stagii de pregătire în Finlanda.
Profesorii finlandezi se bucură de acelaşi respect şi statut ca şi medicii sau avocaţii. Doar unul din 10 absolvenţi reuşesc să intre în sistemul educaţional.
„Sistemul de învăţământ finlandez nu se bazează pe teste, ci pe calitatea predării şi calitatea învăţării. Toţi profesorii noştri sunt cel puţin absolvenţi de master şi avem încredere în ei. Nu avem inspectori şcolari care să îi controleze, iar un profesor debutant la ciclul primar are un salariu de peste 2.000 de euro şi îl poate creşte prin experienţă cu peste 1.000 de euro”, a declarat Jukka Kangaslahti, specialist în educaţie din Finlanda.
Aşa se face că elevii finlandezi obţin, an de an, primul loc la testele PISA, care le evaluează cunoştinţele la finalul învăţământului obligatoriu. La ultima evaluare, România a fost pe locul 49 din 67 de ţări participante.
Articol preluat de pe TVRinfo.ro
Ma iau dracii cand vad asa aberatii … Doamne fereste de asa ceva !!!
Provin din invatamant si stiu care-i mersu’ … Acest sistem uniformizeaza elevii, adica pe cel destept il aduce la nivelul prostului deoarece pe cel idiot nu-l mai poti destepta. Idiotii nu inteleg ca progresul omeniirii a fost facut de varfuri. Aceia au adus contributii stiintei, aceia au condus lumea.
Gandesc faptul ca cineva are interesul sa ne tot prosteasca sa ne spuna noua ca ce-i de-al nostru nu e bun si sa facem ca ei. Ca si cu agricultura … Laptele natural luat de la Joiana e toxic dar laptele pasteurizat din magazin e cel mai bun. Nu aveti ideie cat de nociva este pasteurizarea laptelui. Globulele de grasime sunt sparte iar grasimea din lapte nu mai este grelucrata de organism atat de bine si ne facem de 500 kg. Avantajul este ca se pastreaza mult mai mult …
Revenind la invatamant, cred ca nu mai trebuie sa reamintesc faptul ca oamenii de stiinta romani au adus reale contributii la stiinta moderna si nu ma refer la avion , la avionul cu reactie, insulina samd ci la cele mai noi.
Poate nu stiati : Hyper CD-ROM-ul , conceptul de cloud computing , TV-ul LED , scaunul de catapultare folosit la avioane, amfetamina , au fost inventate de romani.
Atunci sa ne lase pe noi prosti si sa fie ei inteligenti. Ma jur ca in 5 ani de zile nu am intalnit un danez cu care sa am ce discuta. Si ma refer la chestii de cultura generala de la istorie, fizica , mecanica samd Pe mine asta ma omoara, si noroc ca mai gasesc tot un roman cu care sa-mi mai revigorez mintea.
Ultima patanie cu sefu’ … Discutam de unu’ cu el si ii explicam ca este o vorba , „Sa nu-i crezi pe greci nici macar atunci cand fac daruri.”
S-a uitat la mine , a clipit din ochi si i-am explicat ca e vorba de calul troian cu care grecii au cucerit Troia. Toti stiu legenda … El tot nu a inteles si i-am spus ca grecii le-au facut cadou un cal mare de lemn spartanilor. Numai ca in „burta” calului era ceva … Acel ceva a facut ca Troia sa fie cucerita.
Cam asa i-am spus …
L-am mai intrebat daca stie cum a fost… Cica da, a fost o bomba si orasul a explodat …. :)))
Ce fata am facut eu, ca imi venea sa-l strang de gat… Astia sunt sefii nostrii ?
I-am spus ca da , asa e , ai dreptate.
Si nu e o intamplare … Multe perle a mai scos el.
Eu nu vreau ca Romania sa fie ca el. Danezii se considera cei mai fericiti ceea ce confirma vorba mea cum ca „prostul e mereu fericit”.
Pai si atunci cum se explica ce spun ei in articol: „Aşa se face că elevii finlandezi obţin, an de an, primul loc la testele PISA, care le evaluează cunoştinţele la finalul învăţământului obligatoriu. La ultima evaluare, România a fost pe locul 49 din 67 de ţări participante.”
Ceva nu se potriveste intre ce spui tu si ce spune articolul.
Imi mentin ideea ca testele PISA nu au nici o relevanta. Fac o evaluare la genaral si nu la individ. Sunt un fel de talmes-balmes cu intrebari din matematica, logica , biologie etc Lipseste rigoarea si structura. Poate asa sunt eu, sau poate asa ma identific in fata elevilor. In fata materiei scolare nu se face nici un fel de compromis.
Ma bucur foarte mult ca am apucat sa invat dupa vechile manualele editate de stat (Editura Didactica si Pedagogica , Ceres etc) . Aveau structura, continut, rigoare samd Manualele alternative au ametit elevii. Unele scoli au niste manuale, altele nu stiu ce tip samd
Cat am fost profesor, am fost sfatuit de cei mai batrani sa trag cu ochiu’ la manualele vechi. Pentru un incepator ca mine, ele m-au ajutat mult chiar daca finalmente a trebuit sa ma intorc la manualele alternative.
Am un var care e in SUA de ceva ani .. A facut Politehnica si Informatica la Bucuresti. A luat locul I de nenumarate ori la olimpiadele nationale de matematica sau fizica. Eram copil, diferenta dintre noi fiind cam mare. Totusi, tin bine minte ca toti mergeam sa-l sustinem si cum olimpiada de matematica si cea de fizica aveau loc in aceeasi zi, pur si simplu dadea cu banul. A lucrat la Radio si TVR dupa care a primit un plic de la Ambasada SUA si gata …
Am vrut sa spun ca in vremurile alea puteai sa faci carte. Aveai cu ce… Atat ca elev cat si ca profesor vedeai o anumita organizare. Exista o programa scoalara. Copii din ziua de astazi de la scoli diferite nu pot discuta despre temele de acasa sau chestii de astea pentru ca fiecare invata in legea lui.
Totusi, chiar si dupa asa „reforme” sistemul inca este bun. Niste amici au plecat din Danemarca in Romania. Si-au deschis o firma de transport marfa si se pare ca merge. Numai ca baiatul lor e bagat in ceata. Programa scoalara din Danemarca e cu mult mai lejera iar multi copii cu 3 ani mai mici sunt la nivelul lui. Nu-l poate baga intr-a 8-a pentru ca ar ramane repetent si nici a 6-a ca ar fi ca un fraier acolo. A inceput acoala din 15 septembrie numai ….