Teme mai putine şi mai multă practică în şcoală! Aşa reuşesc finlandezii să aibă cel mai performant sistem de educaţie din Europa şi unul dintre cele mai bune din lume. În România, metoda finlandeză se aplică într-o şcoală privată.

Elevii se joacă la ora de matematică, fac experimente şi sunt relaxaţi la cursuri. Testele sunt foarte rare, iar fiecare elev învaţă pentru el, pentru ca finlandezii nu cred în competiţie, ci în colaborare.

În Finlanda, elevii din clasele primare nu primesc teme pentru acasă. Profesorul îi încurajează să înveţe fiecare cât poate. Câţiva profesori români aplică metoda şi la noi.

Elevii finlandezi citesc foarte mult. Ca atare, peste 90% termină liceul şi circa 66%, o facultate.

În şcolile din Finlanda, masa este gratuită pentru toţi elevii, iar ei primesc obligatoriu la masă, legume, fructe şi lapte!

Ca să aplice metoda în România, mai mulţi profesori au făcut stagii de pregătire în Finlanda.

Profesorii finlandezi se bucură de acelaşi respect şi statut ca şi medicii sau avocaţii. Doar unul din 10 absolvenţi reuşesc să intre în sistemul educaţional.

Sistemul de învăţământ finlandez nu se bazează pe teste, ci pe calitatea predării şi calitatea învăţării. Toţi profesorii noştri sunt cel puţin absolvenţi de master şi avem încredere în ei. Nu avem inspectori şcolari care să îi controleze, iar un profesor debutant la ciclul primar are un salariu de peste 2.000 de euro şi îl poate creşte prin experienţă cu peste 1.000 de euro”, a declarat Jukka Kangaslahti, specialist în educaţie din Finlanda.

Aşa se face că elevii finlandezi obţin, an de an, primul loc la testele PISA, care le evaluează cunoştinţele la finalul învăţământului obligatoriu. La ultima evaluare, România a fost pe locul 49 din 67 de ţări participante.

Articol preluat de pe TVRinfo.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments