Noul ministru de interne al Finlandei, Kay Mykkanen, a cerut un tratament mai echitabil pentru refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa. „Acum, cei cu bani şi cu posibilităţi de a călători vin şi cer siguranţă”, a declarat el sâmbătă pentru fluxul de ştiri Uutissuomalainen, preluat de Xinhua.

Mykkanen s-a arătat deschis pentru primirea unei cote mai mari de refugiaţi în ţara sa, cu condiţia ca sistemul de cote să devină principalul mod de intrare în Europa, în locul priorităţii pentru primii migranţi intraţi clandestin care se prezintă la centrele de refugiaţi. Pentru un astfel de mecanism ar fi necesară o decizie la nivelul Uniunii Europene, a arătat ministrul.

În Finlanda, cota de imigraţie este confirmată anual de parlament. Autorităţile de la Helsinki îi selectează pe cei primiţi dintre migranţii care au a deja statut de refugiat, de obicei confirmat de UNHCR (Agenţia pentru Refugiaţi a ONU). În ultimii ani, cota a fost între 750 şi 1050 de persoane pe an .

Problema nu constă atât în număr, cât în modul de a îi identifica pe cei care au cea mai mare nevoie de protecţie, a apreciat Mykkanen. Urmează rezolvarea situaţiei celor respinşi. În Finlanda, aproximativ 10.000 de migranţi în această situaţie se află încă în centre de primire a refugiaţilor.

Ministrul, care îşi preia mandatul luni, consideră că acum este momentul pentru o analiză a proceselor şi criteriilor pentru primirea imigranţilor, deoarece frontierele exterioare ale UE sunt „mai liniştite decât în ultimii doi ani”.

SURSA: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ministrul-de-interne-finlandez-cere-o-preselectie-mai-atenta-a-refugiatilor–182148.html

Comentati folosind contul Facebook

comments