http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2012/12/sms-20-matti-03-12-12-01.jpgData de 3 decembrie 1992 este data la care un tehnician trimite mesajul „Merry Christmas” („Craciun Fericit!”) de pe un calculator caree un telefon.

Ideea i-a venit lui Matti Makkonen in timp ce savura o pizza la o conferinta telecom din 1984, finlandezului venindu-i ideea unui serviciu de mesagerie prin telefon. Cu timpul acesta a devenit SMS (short message service), inventatorul acestui serviciu, Matt Makkonen nu acorda foarte des interviuri, dar a facut o exceptie pentru BBC si a oferit un intrerviu prin SMS.

Nu ai avut bani sa concretizezi ideea. Este un regret – sau esti bucuros ca lucrurile au evoluat de la sine?
MM: Nu cred ca am realizat o inventie care sa poata deveni patent; am fost printre primele persoane care au inteles conceptul de SMS. Sunt bucuros ca a fost implementat in cadrul GSM.

Ai fost supranumit “tatal timid al SMS-ului” si a fost nevoie de o investigatie jurnalistica, pentru a-ti fi descoperita identitatea. De ce ai fost atat de retinut, in privinta realizarii tale?
MM: Nu cred ca e o descoperire personala.
Ce fel de mesaje trimiti?
MM: Folosesc gramatica finlandeza corecta si toate cele 160 de caractere.
Ce parere ai despre oamenii care scriu mesaje folosind cuvinte prescurtate? Ii detesti?
MM: Nu ii detest. SMS-ul poate fi folosit ca instrument de dezvoltare a limbii. Mai multe simboluri, mai multe caractere.
Ce parere ai despre sexting?
MM: Mesajele private trebuie sa ramana private. Intimitatea apartine telecomunicatiilor, ca si scrisorile private. Nu e nicio diferenta.
Au existat 8 ani intre ideea ta de SMS si primul mesaj trimis prin telefon. Ai fost surprins ca a durat atat de mult?
MM: Nu. M-am simtit un client. Am fost bucuros sa vad ca ideea a prins viata, datorita unor experti. Lansarea adevarata a SMS-ului s-a petrecut dupa ce Nokia a lansat primul telefon pe care puteai tasta mesaje cu usurinta, NOKIA 2010, in 1994
Mai ai vreo ideea geniala, pentru viitor?
MM: Nu e o idee proprie, dar integrarea continutului mobil in lentila ochelarilor mei ar fi o revelatie. Lucreaza cineva la acest proiect, nu-i asa? (n.a., Google)
Articol preluat de pe KanalD.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments