http://www.wallpaper.com/images/98_wisa_jp300709_a.jpgCONDIŢII ILEGALE DE VIAŢĂ Oraş definit de contururile naturale ale terenului, îmbrăţişând marea şi cu spaţii verzi care se inserează în cele mai inedite locuri, Helsinki a fost dezvoltat pentru a se potrivi peisajului. Această mini-metropolă, populată de 975.000 de locuitori, are un aer nordic, dar şi european, dovedind o incredibilă creativitate în toate aspectele vieţii urbane. Departamentul de urbanism al capitalei este creditat cu schimbarea în bine a imaginii oraşului, respectând calitatea vieţii. De exemplu, un proiect urbanist interesant a transformat spaţiul ocupat de calea ferată într-o alee de promenadă pietonală şi de ciclism. Oraşul vechi nu este umbrit de arhitectura contemporană, iar partea modernă nu s-a dezvoltat în mod agresiv. Nu a fost, prin urmare, o surpriză alegerea capitalei finlandeze drept Capitala Mondială a Designului Urban.

Cu mai bine de jumătate din populaţia mondială locuind la oraş sau în zone urbane, designul devine un concept fundamental, care trebuie să ofere soluţii pentru a oferi spaţiu vital de viaţă, eficient în a se folosi de resursele naturale. Consiliul Internaţional al Societăţilor de Design Industrial este o organizaţie fondată în 1957, încă de atunci fiind sesizată importanţa care trebuie acordată dezvoltării urbane, pentru a oferi cele mai bune condiţii de viaţă oamenilor. Această organizaţie oferă din 2008, o dată la doi ani, titlul de Capitală Mondială a Designului Urban. Până acum a fost remarcată şi dată ca exemplu dezvoltarea urbană a oraşelor Torino, în 2008, Seul, în 2010, Helsinki, în 2012, în timp ce viitoarea Capitală Mondială a Designului Urban va fi Cape Town, în 2014.

INSTITUŢII ÎN REŢEA Helsinki este inima societăţii finlandeze, unde se desfăşoară de la activitatea de administraţie publică la comerţ, activităţi artistice şi ştiiinţifice. Helsinki este un oraş compact: instituţiile sunt în reţea, interconectate şi interdependente. De altfel, acest aspect este foarte important, pentru că Finlanda este una dintre cele mai competitive economii mondiale, cu inovarea, cercetarea şi dezvoltarea ca pietre de temelie ale sistemului său. La Helsinki, designul a fost conceput pentru a construi un oraş deschis dezvoltării sociale, economice şi culturale. Conceptul de proiectare a fost de la început inovator. Designul său a luat în seamă nevoile de bază ale locuitorilor, iar în etapa finală au fost dezvoltate inovaţiile potrivite pentru utilizarea lor de zi cu z
PUBLICITATE
i.

SPAŢII CONFORTABILE Printre clădirile care au adus titlul de Capitală Mondială a Designului Urban la Helsinki este Capela Kamppi, strecurată între două dintre cele mai mari mall-uri din oraş şi una dintre clădirile reprezentative ale capitalei finlandeze, Lasipalatsi. Este o construcţie circulară, ridicată pe o structură de lemn, fiind o soluţie arhitecturală minimalistă, îndrăzneaţă, pentru a invita la meditaţie şi tăcere. Proiectul a trei tineri arhitecţi din cadrul firmei K25 dovedeşte că arhitectura modernă poate fascina şi inspira. Pentru a fi ridicată, s-a folosit numai cherestea de provenienţă finlandeză, în semn de respect pentru resursele locale. Musiikkitalo, noua sală de concerte şi sediul Conservatorului, ocupă un loc sensibil la Helsinki, între trei dintre cele mai semnificative monumente arhitectonice ale capitalei, precum sediul Parlamentului, ridicat în stil neoclasic şi Muzeul de Artă Contemporană Kiasma, ridicat după o idee de bază a arhitectului Steven Holl. Această apropiere a divizat opiniile, iar arhitectura noii săli de concerte a fost acuzată de lipsă de originalitate. În schimb, interiorul este incredibil, cu nu mai puţin de şapte săli de diferite mărimi. În sala principală, orchestra şi scena sunt plasate pur şi simplu în mijlocul spectatorilor. Capitala Finlandei se mândreşte cu clădiri ridicate după proiecte semnate de importanţi arhitecţi, precum Galeriile Forsblom, cu un design de Gluckman Mayner sau Catedrala Tuomiokirkko, a cărei faţadă a fost creată de C L Engel. Pentru vizitatorul de rând, aceste clădiri oferă imaginea unor structuri ridicate cu mare atenţie la peisaj, dar asigurând confortul maxim.
Comentarii in legatura cu acest articol

Articol preluat de pe TelegrafOnline.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments