http://www.riskmanagementmonitor.com/wp-content/uploads/2010/05/greece-debt-crisis.jpgPotrivit ministrului finlandez al Finanţelor Jutta Urpilainen, “Grecia dorea păstrarea secretului”. Dar Curtea administrativă supremă finlandeză a luat o altă decizie, obligând Guvernul de la Helsinki să publice termenii acordului semnat cu Grecia în 2012. Informaţiile au fost publicate pe 14 mai.

În acest acord, Atena se angaja să furnizeze garanţii financiare în schimbul unui împrumut, în cadrul planului internaţional de asistenţă financiară destinat Greciei.

Documentele publicate relevă că Finlanda şi Grecia au deschis trei conturi bancare în care au fost depuse fondurile şi titlurile financiare care servesc drept garanţii.

Curtea administrativă supremă a fost sesizată de partidul Adevăraţii Finlandezi şi de unele instituţii media, inclusiv de Helsingin Sanomat. Cotidianul salută această decizie “aşteptată şi importantă”:

Decizia va permite consolidarea regimului de transparenţă şi promovare, un principiu pe care Guvernul intenţionează să îl implementeze cât mai mult. Publicul are dreptul să fie informat în legătură cu toate documentele oficiale semnificative. […]Ajutarea ţărilor din zona euro afectate de criză este o problemă dificilă şi controversată în Finlanda. Documentele confidenţiale nu fac decât să reducă încrederea în deciziile luate de politicieni în contextul crizei din zona euro.

În timpul crizei din zona euro, Finlanda a avut o abordare diferită faţă de alte state din cadrul uniunii monetare, cerând garanţii din partea ţărilor aflate în dificultate în schimbul asistenţei financiare. Acordul semnat cu Grecia a servit drept model pentru o înţelegere similară încheiată cu Spania în iulie 2012.

Preluat de pe http://www.presseurop.eu/ro

Comentati folosind contul Facebook

comments