http://i.ytimg.com/vi/mhAyzCpAveY/0.jpgConcentraţii toxice de nichel au fost descoperite într-un lac din Finlanda după o scurgere dintr-o mină, a indicat marţi agenţia guvernamentală pentru mediu, relatează AFP. ‘Prelevările arată că în lacul Kivijarvi, concentraţiile de nichel depăşesc în prezent nivelul considerat periculos pentru organisme’, semnalează într-un comunicat Institutul pentru Mediu, o ramură a Ministerului Mediului finlandez.

Potrivit guvernului, la 4 noiembrie s-a produs o scurgere într-un bazin de tratare al unei mine de nichel de la Sotkamo, la aproape 500 km la nord de Helsinki, 900 kg de nichel scurgându-se către sud, în direcţia lacului, în timp ce 220 kg din această substanţă s-au scurs către nord. ‘În plus faţă de problema nichelului, creşterea concentraţiilor de uraniu în corpurile de apă este nocivă pentru organisme, în special pentru unele nevertebrate vulnerabile şi pentru alge.

În acest stadiu, nu se anticipează consecinţe imediate ale concentraţiilor de uraniu găsite pentru populaţiile de peşti’, a adăugat institutul finlandez în comunicat. Operatorul minei, compania Talvivaara, a întrerupt producţia şi îşi concentrează toate eforturile în direcţia opririi scurgerii, pe care a localizat-o, instalând baraje pentru reţinerea metalelor şi efectuând operaţiuni de pompare. Poliţia a anunţat luni deschiderea unei anchete în acest caz. Mina în cauză a produs în cursul primelor trei trimestre ale anului curent 10.598 de tone de nichel şi 21.760 de tone de zinc.

Articol preluat de pe Evenimentul.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments