http://2.bp.blogspot.com/_9RdnraXdpU8/S7N1jEewWlI/AAAAAAAADa8/gYKMgKFk0Gs/s1600/organic-food460_1119532c.jpgPotrivit unui studiu elaborat de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor, Finlanda a fost declarata tara consumatoare de cele mai multe alimente ecologice din Europa, pe cap de locuitor.

Pe locul doi in ce priveste consumul de alimente ecologice se afla celelalte tari scandinave, precum si Austria. Se observa ca niciuna dintre tarile care s-au remarcat sub aspectul consumului ridicat de alimente ecologice nu este una cu specific agricol, informeaza portalul pulsplus.

Dimpotriva, atat Finlanda, cat si celelalte tari scandinave au conditii vitrege de practicare a agriculturii, din cauza climei reci, a sezonului scurt de vara, dar si sub aspectul solului care este mai putin darnic pentru culturi decat solurile multor alte tari europene, aflate spre sudul continentului.

“Conform cu natura originala”

Pentru a defini produsul ecologic, filandezii folosesc in limba lor termenul “lounnonmukainen”, care in limba noastra are sensul de “produs conform cu natura sa originala”.

Finlandezii nu accepta formulele noastre de tipul “nu contine E-uri” sau “nu contine conservanti” (eventual coloranti etc), care ascund sub o forma voalata faptul ca produsul contine totusi alte elemente straine de natura sa.

In Finlanda, este reglementata necesitatea de a specifica foarte clar faptul ca un anumit aliment nu contine nimic altceva decat ceea ce i-a asigurat natura inainte de a interveni omul cu mijloacele sale moderne de sporire a productiei sau de ameliorare a calitatilor.

Mai mult carne de ren, caprioara si pui

Statul incurajeaza producerea si desfacerea alimentelor strict ecologice, dar pretul acestora ramane ridicat, ca si in restul Europei. Diferenta dintre finlandezi si multi alti europeni sta in faptul ca cei dintai sunt mai hotarati sa sacrifice din venitul familiei, ca sa foloseasca produse “conforme cu natura lor originala”.

Institutiile de statistica urmaresc periodic accesul populatiei la aceste alimente, considerate a fi esentiale pentru sanatate. Ele au constatat ca, in anul trecut, numai profitul rezultat din vanzarea de produse ecologice a totalizat 202 milioane de euro, cu 24% mai mult decat in anul precedent.

Trendul isi mentine acelasi ritm si in 2013.

Cele mai solicitate produse “lounnonmukainen” sunt: laptele, produsele lactate, legumele, fructele, produsele de cofetarie si de patiserie. Intrucat carnii i se poate acorda mai greu calitatea de “produs conform cu natura sa originala”, finlanezii consuma mai putina carne.

In principal, ei prefera sa se bazeze pe carnea produsa in propria tara si provenita din animale crescute dupa standarde locale: pui, caprioara, ren. Finlanda dispune de baza furajera naturala – ecologica, la randul ei – cu care isi asigura carnea garantata sub acest aspect.

Nu intreaga populatie isi poate permite

O situatie deosebita o constituie sectorul piscicol. Finlanda, supranumita si “tara celor o mie de lacuri” (desi numarul real al lacurilor este de 187.888 – conform “wikipedia”), are avantajul ca duce o politica de protejare a mediului, evitand deversarea deseurilor si rezidurilor industriale in apele destinate pescuitului.

Pentru a atentiona populatia asupra calitatii alimentelor, Finlanda obliga producatorii sa aplice pe ambalaj o eticheta, cu simbolul reprezentand gradul de ecologizare. Cumparatorul are posibilitatea sa-si aleaga produsul preferat.

Cum este de asteptat, si in Finlanda, ca oriunde in alta parte, nu intreaga populatie isi poate permite sa cumpere alimente scumpe. Evident, produsele ecologice sunt mult mai scumpe decat cele de rand.

Totusi, un sondaj citat de portalul etofinlandia arata ca aproximativ o cincime din gospodarii se aprovizioneaza aproape exclusiv cu produse ecologice, iar 33% din populatie foloseste doar din cand in cand asemenea alimente.

Rezulta ca aproape jumatate din populatie se abtine totusi de la alimentele de calitate, fie neglijand acest aspect, fie din motive economice. Chiar si asa, Finlanda depaseste ponderea consumatorilor de alimente strict ecologice, in raport cu orice alta tara a Europei.

Articol preluat de pe http://www.ziare.com/

Comentati folosind contul Facebook

comments