Esecul Nokia da peste cap intreaga economie a Finlandei. Autoritatile modifica negativ estimarile de crestere a PIB-uluiDeclinul inregistrat de Nokia a facut ca predictiile pentru economia Finlandei sa se inrautateasca, potrivit unui studiu national, citat de portalul New Europe.

La sfarsitul lunii septembrie, Institutul de cercetare pentru economia finlandeza (ETLA) a publicat un studiu conform caruia predictiile economice ale tarii urmeaza sa fie ajustate.

Scaderea, se arata in document, este pusa pe seama producatorului de telefoane Nokia.

Nokia a vandut la inceputul lui septembrie divizia de mobile catre Microsoft.

Potrivit ETLA, economia Finlandei va creste cu 0,3 – 0,4% in 2013 si cu pana la 1,6 – 1,8 % in anul viitor. Noile cifre sunt insa mai mici decat cele date publicitatii in luna martie.

Exporturile finlandeze sunt asteptate sa creasca si ele in total cu numai o jumatate de punct procentual anul acesta. O situatie usor mai buna se inregistreaza doar in cazul exporturilor de servicii. Institutul a subliniat ca exporturile de echipamente de telecomunicatii vor scadea foarte mult, din cauza inchiderii fabricii din Salo, detinute de Nokia.

Potrivit directorului de cercetare al ETLA, Markku Kotilainen, evolutia din ultima perioada a gigantului producator de telefoane mobile este principala cauza a revizuirii prognozei de crestere. Kotilainen a descris declinul Nokia drept “o intorsatura urata asupra economiei finlandeze”.

Performantele gigantului telecom au contribuit la succesul financiar al Finlandei in anii ’90, ajutand-o sa isi revina rapid dupa perioada de recesiune si sa o transforme intr-una din cele mai performante economii de pe Glob.

In plus, in perioada de varf a Nokia, intre 1998 si 2007, compania contribuia cu un sfert la cresterea economica a tarii. In aceeasi perioada, produsele sale reprezentau aproape o cincime din exporturile Finlandei iar platile din impozite se ridicau la aproape 23% din totalul platit de corporatiile finlandeze.

Alaturi de declinul Nokia, alti factori care au dus la prognozele pesimiste sunt criza din zona euro, scaderea abrupta a investitiilor private in tara, puterea de cumparare mai mica a cetatenilor si increderea scazuta a consumatorilor, care au devenit mai cumpatati si mai prevazatori.

Dupa ce au cochetat ani la randul cu ideea unei colaborari, Microsoft si Nokia au anuntat la inceputul lui septembrie incheierea tranzactiei care va trece producatorul finlandez in portofoliul gigantului american de software. Odata cu acceptarea preluarii, Nokia va trebui sa renunte si la numele care a facut-o celebra, o lovitura in plus pentru finlandezi.

Preluat de pe  http://www.incont.ro/

Comentati folosind contul Facebook

comments