Deși este o națiune mică, este singura din lume care a câștigat medalii la fiecare participare la Jocurile Olimpice, iar aici s-au inventat printre altele sistemul de operare Linux sau monitorul ritmului cardiac.

Republica Finlanda este o ţară nordică din Europa, mărginită de Norvegia, Suedia, Federaţia Rusă, Marea Baltică, Finlanda, are o suprafaţă de 338.424 kmp şi o populaţie de 5,48 milioane locuitori.

Finlanda este un paradis al apelor, o minune a naturii cu întinderi nesfârşite de decoruri sălbatice unde pot fi văzuţi reni şi elani, are o suprafaţă acoperită în proporţie de peste 80% de păduri, din care circa 8.000 de kmp sunt organizaţi ca arii protejate în 35 de parcuri naţionale. Pădurea reprezintă pentru această ţară, una dintre cele mai importante resurse, Finlanda fiind cel mai mare producător de lemn din Europa şi printre cei mai mari din lume. Pentru fabricarea produselor din lemn sunt folosiţi molidul, pinul şi mesteacănul. Aceste conifere predomină în pădurile finlandeze, dar se întâlnesc şi plopi, arini, arţari şi ulmi în partea sudică a ţării.

În Finalanda au fost inventate printre altele, toboganul de salvare,monitorul de ritm cardiac, sistemul de operare Linux, jocul Angry Birds, cocktaiul Molotov, SMS-ul, sauna şi patinele.

  • În Finlanda, amenzile se acordă în funcţie de venituri. Astfel, milionarii finlandezi pot plăti amenzii de sute de mii de euro.
  • Finlanda este singura ţară care a câştigat medalii la toate Olimpiadele la care a participat
  • Închisorile din Finlanda sunt în regim deschis. Prizonierii muncesc şi astfel se încearcă reintegrarea lor în societate. Cei care încearcă se evadeze sunt închişi în celule.
  • Nokia este o marcă finlandeză. Producătorul de telefoane mobile a fost lider de piaţă între 1998 şi 2012. În Finlanda toată lumea foloseşte telefonul mobil, nu există niciun telefon public cu plată.
  • În timpul celui de-al doilea Război Mondial, un lunetist finlandez a ucis 500 de soldaţi ruşi în mai puţin de 100 de zile. A fost avansat la gradul de locotenent şi a decedat la vârsta de 96 de ani.

Sursa: Capital.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments