Patru din cinci finlandezi vor ca romii cerşetori să fie trimişi în ţara lor de origine, conform unui sondaj comandat de MTV 3 (televiziune finlandeză), în luna aprilie 2012, pe un eşantion de 2.000 de persoane, scrie publicaţia online Osterbottens.

Procentul bărbaţilor care au participat la acest sondaj şi care sunt pentru alungarea romilor cerşetori este de 85%, în timp ce 81% dintre femei vor ca autorităţile să ia această măsură. Astfel că nouă din zece finlandezi consideră că nu ar trebui acceptaţi cerşetori români pe străzi, nici măcar vara. Numai un procent dintre cei chestionaţi au recunoscut că au dat bani cerşetorilor.

Arno Tanner, profesor la Universitatea Helsinki, care a studiat romii din Europa de Est, este mirat de atitudinea finlandezilor faţă de cerşetorii români. El pune însă acest lucru pe seama faptului că populaţia este acum mult mai informată în legătură cu activităţile de cerşetorie şi cu avantajele celor care o practică. Sondajul, realizat de Think If Laboratoires, are o marjă de eroare de 3% şi este primul realizat în Finlanda în anul 2012.

Autorităţile finlandeze estimează că actualmente ar exista în capitala Helsinki aproximativ 300 de cerşetori de origine română, care locuiesc în tabere ilegale sau în autoturisme. Din experienţa anului trecut, poliţia finlandeză estimează că în vară numărul acestora va depăşi 500 şi spune că, în paralel cu cerşetoria, bandele de romi cu cetăţenie română se mai ocupă şi cu furturi din buzunare şi locuinţe, dar şi cu înşelătorii de tot felul.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments