Bolnavii de cancer din România nu își permit tratamentul – soarta depinde de grosimea portofelului
Florentina Dima, 22 de ani, a luptat împotriva cancerului zece ani dar din păcate boala s-a extins la nivelul coloanei vertebrale. Intervenția chirurgicală de care Florentina are nevoie nu poate fi facută în România iar mama Florentinei, Camelia, ar dori să își trateze fiica în Turcia. Operația costă 25 000 de euro și familia nu își poate permite.
Ca în cazul Florentinei, soarta multor români bolnavi de cancer depinde de grosimea portofelului. Sistemul medical este în ruine iar sistemul public de sănătate nu poate furniza medicamentele și ingrijirea necesare bolnavilor de cancer. Puțini pot plăti îngrijirile medicale din propriul buzunar: o luna de tratament costă în jur de 3000 de euro iar salariu mediu lunar este sub 360 de euro în România.
Este un coșmar. Tratamentul pentru bolnavii de cancer ar trebui să fie gratis. Când pacienții află costul tratamentului, mulți se dau bătuți, afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Însă în România când se vorbește despre viața pacientului, problema nu este una umanitară ci economică.
Comisia Europeană a atras atenția recent că există diferențe alarmate în îngrijirea bolnavilor de cancer în țările europene. În România doar 4,5 procente din buget sunt alocate sănătății, mai puțin de jumătate din media UE.
– Nu putem oferi caviar atâta timp cât nu avem suficientă pâine, spune Adrian Pană, consilier al Ministerului Sănătății. Pană mai afirmă că o parte din companiile farmaceutice au încetat să mai vândă medicamente pentru tratamentul cancerului în România pentru ca nu fac profit. La începutul anului guvernul a alocat 800 000 de euro pentru importul de medicamente dar criticii afirmă că suma nu este de suficientă.
Nu este de ajuns că spitalele primesc bani pentru o lună sau două. Avem nevoie de o soluție pe termen lung, în așa fel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să își cumpere medicamentele din propriul buzunar. Cancerul nu așteaptă, declară Olga Cridland de la asociația Pavel.
Familia Dima nu are tot timpul la dispoziție.
– Ca mamă mă intreb dacă am facut tot ce este posibil pentru Florentina, spune Camelia Dima oftând.
Lasă un răspuns