Vaccinul danez care a imbolnavit 115 bebelusi a costat statul roman de zece ori mai mult decat cel pe care il producea Institutul Cantacuzino. In plus, cu banii cheltuiti Ministerul Sanatatii putea reporni linia de productie a vaccinului BCG de la Cantacuzino.

Vaccinul BCG a fost produs la Institutul Cantacuzino fara intrerupere mai bine de 80 de ani. In tot acest interval nu a inregistrat nicio reactie adversa. Costul unei doze este de un leu pe cand unul cumparat din Danemarca face 11 lei.

Statul roman a achizitionat 550.000 de doze din Danemarca si s-au distribuit spitalelor 340.000 si au fost imunizati 200.000 bebelusi. Cheltuiala doar pentru aceste 200.000 de doze a fost de putin peste 2 milioane de lei.

Este exact suma de bani de care Institutul ar mai fi avut nevoie pentru a reporni linia de productie a vaccinului BCG. „Este in negociere solutia care a fost aprobata. Daca se stabileste ca solutia nu poate sa rezolve problema, normal ca o sa analizam orice alta solutie, dar eu nu am cum sa rezolv problema actuala zicand ca, gata, dau doua milioane la Cantacuzino si gata”, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, declara, in 16 noiembrie, ca au fost semnalate reactii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind inregistrate 115 cazuri, situatia urmand sa fie analizata de o comisie desemnata in acest sens, pentru a vedea daca acestea se inscriu in limitele stabilite de OMS.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata estimata de reactii adverse severe la BCG este de unu la mie. Romania are, in perioada 2011 – 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reactii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franta, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii a cumparat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Pana in 6 noiembrie au fost inregistrate 115 cazuri de reactii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul.

Din totalul celor 115 cazuri de reactii adverse severe, 44,3 la suta au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8 la suta chirurgical, iar 6 la suta antibiotic.

Printre reactiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numara marirea ganglionilor axiali si latero-cervicali, precum si ulceratiile.

Specialistii sustin ca autoritatile erau obligate sa verifice eficienta vacinului si sa faca un studiu privind reactiile adverse severe alte acestuia pe un lot de 50-200 de copii la sase luni de la vaccinare.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii si este gratuit.

Deoarece producatorul roman de vaccin BCG, Institutul National de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino”, nu a mai primit autorizatie de productie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sanatatii, achizitionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achizitia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari.Ultimele stocuri de vaccin BCG romanesc au fost epuizate in 31 ianuarie 2010.]\

Articol preluat de pe Bzi.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments