Zece bebeluși se află, în acest moment, internați la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din București, după ce au făcut reacții adverse la vaccinul antituberculos (BCG). Zilele trecute, minstrul Sănătății, Raed Arafat, declara că în 115 cazuri au fost semnalate reacții adverse la vaccinul importat din Danemarca.

După ce au fost imunizați împotriva TBC-ului, bebelușilor, care au vârste între două și patru luni, li s-au inflamat ganglionii axilari și au avut nevoie de intervenție chirurgicală. În acest moment, se află sub tratament pentru TBC, adică exact boala pentru care fuseseră vaccinați.

„Micuții au TBC ganglionar, au ganglionii de la subraț și din zona claviculară umflați, cu abces. Au fost operați, le-a fost scos puroiul, iar acum iau tratament cu antitubercolitice”, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci

În spitalul bucureștean, au fost tratați, anul acesta, 50 de copii cu reacții adverse la vaccinul BCG, importat din Danemarca. În total, peste 200.000 de copii au fost imunizați cu serul danez, care se pare că este mult mai virulent decât cel românesc, produs până la sfârșitul lui 2010 de Institutul Cantacuzino.

O comisie a Ministerului Sănătății va analiza toate reacțiile adverse ale vaccinului BCG, pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale impuse de Organizația Mondială a Sănătății. Medicul Gilda Popescu, coordonatorul Programului Național de Combatere a Tuberculozei, declara pentru EVZ că aceste reacții severe au fost raportate și în timpul imunizării cu vaccinul românesc, singura diferență fiind frecvența de patru ori mai mare a acestora la produsul din Danemarca.

Articol preluat de pe evz.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments