Mikkel Birkegaard este autorul bestsellerului internaţional Biblioteca umbrelor (Polirom, 2011), tradus pînă în prezent în şaptesprezce limbi.

Frank Føns, un scriitor de succes în lumea thrillerului, îşi datorează celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cînd însă ficţiunea părăseşte paginile cărţii şi coboară în stradă, cînd crimele din poveştile celebrului scriitor devin realitate, lumea lui Frank se tulbură.

Astfel se naşte Condamnat la moarte (2009), un roman în care ficţiunea devine graniţa dintre viaţă şi moarte, în curs de apariţie în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba daneză de Gabriela Sauciuc.

O crimă închisă între paginile unui roman devine realitate şi transformă existenţa celui care a aşternut-o pe hîrtie. Frank Føns este un autor de romane ce-şi circumscriu spectrul dintre crimă şi groază. Faimoase pentru descrierile viscerale şi morţile violente, un periplu în lumea ororii, cărţile sale nu l-au pus în faţa răspunderii scriitorului pînă cînd este descoperit cadavrul unei femei al cărei ucigaş a respectat întocmai ceea ce Frank Føns crease în ultima sa carte, încă nepublicată. Coincidenţa este prea mare, Frank îşi dă seama că cineva îi foloseşte manuscrisul sustras ca ghid pentru a ucide. Singura cale pentru a pune capăt crimelor este să devină detectiv, misiune complicată, cu atît mai mult cu cît trebuie să se descurce pe cont propriu.

Condamnat la moarte reuşeşte să captiveze cititorul prin complexitatea protagonistului, prin depăşirea clişeului horror, prin problemele pe care le pune – responsabilitatea artistului, atunci cînd realitatea imită arta, iar editorii urmăresc doar sporirea vînzărilor – şi prin finalul straniu.

„Condamnat la moarte pune cititorilor săi o întrebare esenţială: Are fantezia vreo influenţă asupra lumii în care trăim? Ei, cînd eşti un scriitor care imaginează lumi horror, întrebarea asta începe să te cam sperie.” (Mikkel Birkegaard)

„Avertisment: dacă sînteţi slabi de înger, nu citiţi Condamnat la moarte. Imaginile nu tocmai blînde, scenele care-şi dezvăluie dramatismul în momentele cele mai neaşteptate fac din cartea lui Mikkel Birkegaard un pol al suspansului în care timiditatea nu-şi are locul.” (Rich Westwood)

Carte recomandată de BookMag

Mikkel Birkegaard (n. 1968), una dintre marile surprize ale literaturii daneze contemporane, este de profesie programator şi locuieşte la Copenhaga.

Articol preluat de pe polirom.ro

Comentati folosind contul Facebook

comments