Ajuns la ediția cu numărul 95, Il Giro va avea startul sâmbătă la prânz, în centrul orașului danez Herning. Specialiștii apreciază că va fi cea mai deschisă ediție din istorie, mai ales datorită absenței lui Alberto Contador, spaniolul fiind suspendat până în luna august.

În jur de 10 rutieri sunt creditați cu șanse la podium, principal favorit părând a fi Frank Schleck, luxemburghezul desemnat lider al echipei RadioShack, în absența fratelui său, Andy, care se pregătește separat pentru Turul Franței.

Giro ia startul cu o etapă de contra-timp la Herning, 8,7 km, prea lungă pentru a fi clasificată prolog. Și nu e singura veste proastă pentru rutieri văzuți între favoriți, dar slabi în lupta directă cu cronometrul, precum John Gadret, Joaquim Rodriguez și Frank Schleck. Giro are și un contra-timp pe echipe, în etapa a patra, la Verona.

Ivan Basso e și el unul dintre favoriți, italianul învârstă de 34 de ani având de partea sa și o echipă extrem de puternică, Liquigas, în plus, fiind singurul din pluton cu două victorii în Giro, în 2010 și 2006.

Nu pot fi trecuți cu vederea pe lista favoriților specialiștii etapelor montane, cei mai reprezentativi fiind francezul John Gadret (Ag2r), venezueleanul Jose Rujano (Androni), italianul Domenico Pozzovivo (Colnago), și spaniolul Joaquim Rodriguez (Katusha). Lista îi mai cuprinde pe cehul Roman Kreuziger (Astana), canadianul Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda), columbianul Rigoberto Uran (Team Sky), precum și cei doi italieni de la Lampre Damiano Cunego și Michele Scarponi. Ultimul ia startul din postura de învingător de facto al ediției precedente, după ce lui Contador i-a fost anulată victoria finală, din cauza suspendării pentru dopaj.

În total, Il Giro are 21 de etape, cu ultima, contra-timp individual la Milano, pe 27 mai. Vor fi cinci etape montane, toate în ultimele două săptămâni, iar în acest an liderul în clasamentul cățărătorilor va purta tricou albastru, și nu verde ca până acum.

Articol preluat de AICI

Comentati folosind contul Facebook

comments